Visita a l’exposició “Néixer a Manresa”

El passat dilluns 23 d’Abril algunes de les alumnes del 1r grau d’Educació Infantil de la Universitat de Manresa, en el marc de l’assignatura de Psicologia del Desenvolupament de la professora Carla Quesada, vam anar a visitar l’exposició “Néixer a Manresa” situada al Museu Comarcal de Manresa a l’Espai Memòries. En aquesta exposició vam trobar-hi diversos treballs i espais que tractaven sobre la maternitat i el procés del part. Inicialment, el Gabriel Lemkow, un dels responsables de l’exposició i també professor de la Universitat de Manresa, ens va explicar quin era l’objectiu de l’exposició i ens va ensenyar cadascuna de les propostes que hi havia. A l’entrar el que més ens va cridar l’atenció va ser una representació gegant d’una vagina feta amb teles de roba i amb un tobogan al centre, que simulava el canal del part.

També vam veure altres propostes, com el relat de mares que explicaven la seva experiència al moment de donar a llum, com també el sentiment de dol que s’experimenta quan es perd un nadó durant l’embaràs.

L’exposició no només està adreçada als adults sinó que també està pensada i adequada pels infants, ja que hi ha un espai de contes infantils que parlen del procés del naixement, de com neixen els infants o de l’arribada d’algun germà o germana, entre d’altres propostes. Alguns dels treballs que vam poder veure estaven fets per alumnes d’Educació Infantil de la nostra Universitat i per algunes escoles, com el Puig d’Esparreguera, que van fer un treball sobre les mides del fetus durant els diferents mesos de gestació.

La visita al museu ens va permetre endinsar-nos en el món de la maternitat, com també conèixer el procés del part, els canvis que experimenta el fetus durant els 9 mesos i les vivències personals d’algunes mares. Creiem que és una exposició molt interessant, que treu a la llum molts tabús d’un procés tan natural com és el fet de néixer, que naturalitza aquest tema i l’aproxima més als infants. A més que també està obert a totes les propostes o suggeriments que els visitants vulguin aportar, és un museu que es va construint a través de les persones que el van a veure i que volen aportar la seva experiència i parlar sobre la maternitat. És una exposició feta amb molt d’amor i que recomanem que tothom la vagi a veure.

Alumnes: Carla Ballarà, Elsa Colldeforn, Judith Luján, Noelia Bosch, Júlia Foradada, Mireia Pujol i Àfrica Puig.

Leave a Reply