El valor de la quotidianitat

L’escola infantil de Pereiro de Aguiar, Ourense, és una de les 113 escoles públiques de la Xarxa d’Escoles Infantils de Galícia que gestiona el Consorcio Galego de Servizos de Igualdade e Benestar Social. El compromís d’aquesta Xarxa és avançar  cap a l’objectiu que totes les nenes i nenes de Galícia puguin ser atesos i educats en contextos de qualitat, on es respectin els seus drets i creixin segurs i integrats.

Escuma a la ma, el gust del sabó a la boca, mirades, curiositat compartida.

Molt més que higiene
Rentar-se les mans pot ser un acte físic rutinari o pot sobrepassar el moment d’higiene bàsica habitual per a convertir-se en un moment educatiu de qualitat, on nens i nenes actuen autònomament i tenen l’oportunitat de dur a terme experiències diverses, de sentir sensacions i de relacionar-se amb els altres mentre es reconeixen, es miren o s’imiten.

Res és gratuït
Dues piques i no només una, a la mida justa per a infants molt petits, els miralls al davant, el sabó a l’abast, la possibilitat de posar el tap per aturar l’aigua, una imatge del dispensador a la paret, un lloc per cada cosa, l’estètica, organitzar l’aula per a fer de la rentada de mans un temps tranquil i compartit en què hi puguin accedir dos nens o nenes a la vegada… Res és gratuït. Igual que tots els moments relacionats amb la vida quotidiana, l’estona d’higiene és reflexionada i planificada per l’equip educatiu de l‘escola com a base fonamental de desenvolupament de tots els aprenentatges.

I el currículum diu:
Les activitats quotidianes lligades a la satisfacció de les necessitats bàsiques són l’eix de l’organització educativa i esdevenen una excel·lent situació per descobrir els propis límits, necessitats i possibilitats i per anar guanyant autonomia.

Accés a l’arxiu en PDF.
Acceso al archivo en PDF.

Leave a Reply