Dissabtes de ciència

Un curs més us oferim la possibilitat de participar en els Dissabtes de ciència. Curs format per 4 monogràfics que giren al voltant de diferents temes de ciència.

El primer d’ells anirà a càrrec de Marc Boada Ferrer, i portarà per títol: Slime meravellós o moc fastigós:

Dissabte 4 de novembre

Slime meravellós o moc fastigós

“Si hi ha un camp d’experimentació científic que hagi assolit l’èxit aquest últims mesos és el dels fluids viscosos. Pregunteu als nens i nenes de cicle superior de primària i veureu que tots hauran sentit a parlar del “Slime”. Però què és aquesta cosa llefiscosa, viscosa i sovint fastigosa? Un slime no és res més que un tipus molt especial de fluid, no és ni un líquid ni un sòlid, la seva viscositat varia en funció dels esforços mecànics als que es sotmet, i en general el seu comportament és tant poc intuïtiu que no deixa de sorprendre a tothom. Tècnicament s’anomena fluid no newtonià, FNN, i la seva preparació és molt pedagògica si es fa metòdicament. Per això dedicarem aquesta sessió dels dissabtes de ciència a fer una introducció totalment pràctica al món d’aquests fluids. Començarem per experimentar amb el més clàssic i innocu dels FNN, la suspensió de maicena. Sotmetrem la massa a diferents tipus de proves i un cop descobertes algunes regularitats passarem a sintetitzar-ne d’altres tipus. A partir de cola blanca, sabó, alcohol polivinílic i llimadures de ferro prepararem diferents líquids amb propietats ben marcades que ens permetran introduir-nos en el món de la química per la porta del darrera.”

Marc Boada és divulgador científic, conferenciant, escriptor, escultor i expert en ciència experimental. Va fundar i dirigir l’empresa Pèndulum Museografia Interactiva durant més de 15 anys (1993-2010). Ha col·laborat en més de 30 exposicions, construint més de 200 móduls interactius per a diferents museus i centres de ciència. Escriu des del 2004 la secció trimestral “Taller y Laboratorio” a la revista Investigación y Ciencia (edició espanyola de Scientific American). Ha treballat com a docent a l’Escola Massana de Barcelona (2002-2012) impartint les assignatures de “Materials i tecnologia” i la de “Fonaments Científics I i II” del graduat universitari. També ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació de radio i televisió.
Actualment dirigeix l’Associació Pèndulum per a la Difusió del Coneixement Científic on realitza conferències, tallers, i pícnics científics.

Adreçat a: mestres d’educació infantil i primària
Durada: 5 hores
Lloc: Aula 115 – Edifici FUB (Av. Universitària, 4-6 Manresa)
Horari: de 9’00 a 14’00
Preu: 30€ (per dissabte)

PLACES COMPLETES

I els altres dissabtes de ciència…

 • Dissabte 2 de desembre: “Educació STE(A)M. Destriar el gra de la palla
  A càrrec de Cristina Simarro i Digna Couso
  COMPLET
 • Dissabte 3 de març: “Construir i deconstruir”   ** canvi de data **
  A càrrec de Carme Alemany
  Inscripcions aquí >
 • Dissabte 7 d’abril: “La Terra paral·lela”  ** canvi de data **
  A càrrec de Digna Couso
  Inscripcions aquí >

 

Cost del curs:
30 euros per dissabte. Si s’han fet tots, l’últim 10 euros.

L’assistència als 4 dissabtes suposarà un certificat de 20 hores de formació reconegut pel Departament d’Ensenyament.

 

Leave a Reply