Educar fora de l’aula

El món ofereix múltiples oportunitats per sortir de l’escola a la recerca de promoure aprenentatge en directe, de crear curiositat, d’obrir camins diversificats cap a respostes complexes. Museus, centres d’educació ambiental, biblioteques, empreses, camps d’aprenentatge, institucions diverses… ofereixen serveis educatius per a totes les edats.

Afavorir el sorgiment de preguntes és clau a la proposta Tot canvia? del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Nens i nenes de l’Escola Provençals (Barcelona)

Posar de relleu allò que és únic
Educar fora de l’escola comporta algunes limitacions: el temps és el que és i les educadores desconeixen els infants i no poden recórrer a lligams o vincles amb experiències compartides. Però té avantatges evidents: cada una d’aquestes institucions té algun tresor propi que l’escola no pot tenir, tresor que afavoreix el diàleg entre emoció, reflexió i coneixement. 

Serveis educatius de qualitat
Sortir de l’escola, amb les complicacions logístiques i econòmiques que comporta, per replicar activitats escolars no té cap sentit. La tasca dels serveis educatius és delicada i gens senzilla: han de posar de relleu allò que tenen d’únic i diferencial amb propostes adequades a cada edat, de manera que promoguin un recorregut educatiu per cada grup d’infants on la fascinació i l’aprenentatge avancin de la ma. 

Coherència
Donar valor a l’emergència de les idees dels nens i nenes, tractar-los com a éssers intel·ligents, trencar l’abús del recurs fàcil a l’explicació oral, afavorir que els nens i nenes facin tot allò que puguin fer, donar valor al procés, no només al producte, provocar conversa, acció, pensament, dubtes… En definitiva, cal plantejar-se recurrentment si el que s’aconsegueix és coherent amb allò que es vol aconseguir,  i per descomptat, fer les modificacions que calgui.

I el currículum diu….
La competència artística i cultural és el coneixement, comprensió i valoració crítica de diferents manifestacions culturals i artístiques, tradicionals o no, que s’utilitzen com a font d’enriquiment i gaudi i es consideren com a part del patrimoni de cada cultura.

Accés a l’arxiu en PDF
Acceso al archivo en PDF

One Reply to “Educar fora de l’aula”

  1. Me encanta este artículo.
    Es verdad que fuera de la escuela la educación es muy muy importante, y me ha gustado mucho todo lo explicado, por eso desde http://www.ajetes.com intento explicar el cultivo de productos naturales y recetas de vida sencilla, aunque parezca muy clásico al fin al cabo de están enseñando a ser menos consumista, mas autosuficiente, tener mas valores y sobretodo ser mas feliz.

    Muchas Gracias por el articulo, me lo guardo.
    Saludos
    Cris

Deixa un comentari