L’encopresi infantil: com tractar la incontinència fecal en els nens?

L’encopresi, també anomenada incontinència fecal infantil, és una afecció que avui dia pateixen molts dels nostres infants. Es manifesta en nens a partir dels quatre anys, en forma de restes de femta en la seva roba interior. Aquest excrement es caracteritza per una olor molt forta i una consistència pastosa i líquida.

La consulta més habitual que ens trobem com a fisioterapeutes prové de les mares, que es refereixen als seus fills com incontinents fecals, ja que no poden controlar la defecació. De vegades es tracta de nens que han d’ingressar d’urgències a l’hospital perquè queden com “plegats” a causa del dolor que els produeix. Però la realitat fisiològica d’aquest problema és un altre.

Normalment, són nens amb restrenyiment que, per diversos motius o prioritats com ara jugar, no van al lavabo. Això acaba produint una retenció fecal, ja que la femta és dura i seca i provoca un embussament del colon. Com a conseqüència, el nen només evacua femta líquida o humida que es filtra a través de les femtes més dures.

Des de la fisioteràpia podem tractar aquesta patologia reeducant l’esfínter anal i ensenyant al nen com a anar al lavabo i com ha de ser la contracció muscular per tal d’evacuar de forma normal, sense que resulti estressant ni dolorós, de manera que es converteixi en un hàbit més.

A més a més, també és important que l’infant aprengui quines són les postures més adequades per anar al lavabo i respectar el temps necessari per evacuar amb tranquil·litat i sense cap mena de distracció.

Paral·lelament, tota aquesta feina s’ha de complementar amb un treball psicoterapèutic per tal de poder ajudar el nen a prioritzar, ja que en algunes ocasions, l’encopresi pot derivar-se d’algun esdeveniment concret de la vida de l’infant, que afecti el seu cos i energia i es manifesti d’aquesta manera.

Esperem que aquesta entrada serveixi d’ajuda i també per conèixer més de prop una patologia comuna en infants, que pot tractar-se des de l’àmbit de la fisioteràpia.

Mer Blanquet i Goretti Font, fisioterapeutes i co-coordinadores del Màster en Reeducació del Sòl Pelvià del Campus Manresa de la UVic-UCC.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *