L’ofici dels protètics dentals sempre ha estat considerat molt artesà i encara ho continua sent. Però el món està experimentant un canvi tecnològic i digital, estem plenament immersos en una revolució tecnològica i, òbviament, nosaltres no ens deslliurem.
![](https://i1.wp.com/blocs.umanresa.cat/ciencies-de-la-salut/files/2020/11/Imagen1.jpg?fit=740%2C394)
Sí que és cert que, en l’última dècada, la indústria ha impulsat molt el canvi digital en el sector dental, i també ho és que hi ha una part de nostàlgia perquè molts processos artesans estan sent substituïts per processos digitals i industrials, però, superada aquesta etapa de transició, s’ha de dir que, en termes generals, tot el que ens aporta la indústria és positiu, tant a nivell dels professionals com a nivell del pacient, aconseguint ser més productius, més precisos i fiables, i diagnosticar i planificar molt millor els tractament per obtenir resultats predictibles.
Així com està passant a altres sectors, aquest canvi digital és una oportunitat per explorar diferents vies que amb la pròtesis dental convencional havien quedat estancades. Els nous tècnics sorgits del canvi o formats en ell, comparteixen els conceptes de pròtesis amb nous coneixements d’informàtica, d’enginyeria, de mecànica i biomecànica, de manera que, amb el temps, la figura del tècnic dental que coneixem avui en dia canviarà. Això ens obre diferents vies tant pel que fa a les necessitats professionals com a les acadèmiques.
Si ens remuntem a com es rehabilitaven les peces dentals històricament, les primeres dades de les quals disposem ens traslladen fins a la època dels etruscos, al segle IV a.C., quan ja reimplantaven dents que estaven prèviament ferulitzades (unides) amb unes lamines de Au. Des de llavors i amb el pas dels segles, s’han utilitzat dents animals, dents de cadàvers, ossos, marfil i fusta per substituir una o diverses peces dentals. És a principis del segle XX quan es considera que comença la generació de pròtesis dental moderna. I és a finals del segle XX i, sobretot principis del XXI, fins a l’actualitat, quan comença l’època de la pròtesi i l’odontologia digital.
Això ja és un indicatiu de com d’intensa està sent aquesta revolució tecnològica i mundial, ja que per poder trobar avanços destacats en la història han de passar segles i segles, mentre que en l’actualitat, en només unes dècades, s’ha produït una evolució tecnològica global que ens ha canviat, i encara ho esta fent, les relacions socials, laborals, sanitàries, acadèmiques…. TOT.
Fins on ens portarà tot això?
Tots aquests canvis ens generen molts dubtes i si els enfoquem al sector dental ens planteja dues preguntes que són molt habituals: què ens aporta treballar de manera digital i si comportarà que es perdin llocs de treball?
A la primera, responc de manera molt resumida, que ens permet ser molt millors professionals. I a la segona, que no ens traurà llocs de treball, sinó que canviaran i que és necessari que ens hi adaptem. En tot cas, el que és cert és que estan sorgint noves necessitats i per tant això tindrà com a conseqüència la creació de nous llocs de treball i de professions que fa 20 anys no existien.
Crec sincerament que encara estem en una fase inicial i no pas al pic del creixement, ja que s’està investigant molt en la millora de sistemes de captació digital (escàners 3D), en tècniques de fabricació, software de disseny i intel·ligència artificial, però sigui com sigui, tota aquesta tecnologia ha de ser creada, programada, utilitzada i reparada per un equip humà. I el que mai podrà aprendre a fer o fer de manera autònoma una maquina o software serà la presa de decisions. Aquest serà amb els anys, un dels grans punts de diferenciació entre els professionals del sector: l’experiència i coneixements de cadascú per analitzar totes les variables d’un cas per tenir en compte tots els factors positius i negatius a l’hora d’escollir la millor opció.
Andreu Palacios, professor col·laborador del CFGS de Tècnic en Pròtesis Dentals del Campus Professional UManresa i director del laboratori Corus Dentek Manresa