Especialització logopèdica en motricitat orofacial

La logopèdia és una disciplina jove al nostre país que mica a mica ha anat ampliant el seu àmbit d’actuació. En un inici el treball de logopeda es coneixia, sobretot, per la millora de les diferents alteracions de la parla, però els àmbits d’actuació d’aquest professional s’han ampliat i en el camp de la Motricitat Orofacial hi ha un augment de l’especialització dels logopedes, que s’han convertit en una figura clau per poder realitzar un treball específic i acurat.La Motricitat Orofacial és el camp de la logopèdia o fonoaudiologia dirigit a l’estudi o investigació, prevenció, avaluació, diagnòstic, desenvolupament, habilitació, perfeccionament i rehabilitació dels trastorns congènits o adquirits dels sistema estomatognàtic orofacial i cervical, així com de les seves funcions, com són la succió, masticació, deglució, respiració i articulació des de la gestació fins l’envelliment (Resolução CFFa no 320, 2006; Departamento de Motricidade Orofacial da SBFa, 2013).

El Màster en Motricitat Orofacial d’UManresa, conjuntament amb EPAP, que es realitza a Barcelona, abasta tot un seguit d’àrees de la Motricitat Orofacial agrupades en diferents mòduls:

– M I: Fonaments per a l’examen i la intervenció en Motricitat Orofacial (MO)
– M II: Motricitat Orofacial en les diferents etapes evolutives
– M III: Motricitat Orofacial en neurologia, paràlisi facial i malalties neurodegeneratives
– M IV: Motricitat Orofacial en fissura palatina, cirurgia ortognàtica i traumatismes facials
– M V: Pràctiques
– M VI: Metodologia i Treball de final de Màster

Aquests mòduls aprofundeixen en els diferents aspectes rellevants i s’utilitza la metodologia pràctica per poder adquirir millor els coneixements que s’exposen, i així proporcionar al logopeda els coneixements i eines necessàries per fer front a les noves necessitats que demana aquest camp. Per aquest motiu, la utilització del bandes neuromusculars, electroestimulació, electromiografia o peu de rei, entre d’altres, són parts imprescindibles per poder realitzar de forma objectiva la valoració i el tractament en aquesta àrea i dins del Màster tenen un espai per la seva explicació i pràctica.

D’altra banda, hi ha la possibilitat de realitzar pràctiques clíniques tant a centres estatals com portuguesos, per poder veure i realitzar la pràctica clínica específica d’aquesta àrea.

Ester Rodríguez León. Co-coordinadora del Màster en Motricitat Orofacial. Coordinadora del Servei de Logopèdia CU+. Logopeda col. 08/1584. Mestra d’Audició i llenguatge. Màster en Motricitat Orofacial. Màster en Universitari en Dificultats de l’Aprenentatge i Trastorns del Llenguatge

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *