La infermeria d’anestèsia al quiròfan

L’anestèsia és una especialitat mèdica que tracta de protegir el malalt durant tot el procés quirúrgic. Específicament l’activitat engloba el període preoperatori (preanestèsia), el procés  perioperatori,  les  cures  postoperatòries  i  el control del dolor agut postoperatori i el tractament del dolor  crònic.

Aquesta especialitat ha anat evolucionant tecnològica i farmacològicament, fet que permet augmentar els nivells de seguretat i confort del pacient i contribuir significativament a l’activitat i la progressió de la cirurgia.  La  col·laboració de la infermera és fonamental per aconseguir aquests objectius i així està considerat en molts països. Per això és necessària la incorporació, dins de l’equip quirúrgic, d’una infermera formada específicament per oferir una atenció integral al  pacient.

La funció que ha d’assumir el personal d’infermeria en aquest àmbit és la de tenir cura del malalt durant tot el procés anestèsic i per aquest motiu és important que el professional estigui format per poder donar resposta a totes les situacions que es produeixen. Al quiròfan, un/a infermer/a ha de participar de l’avaluació del malalt i la família en la visita preoperatòria; en el preoperatori immediat, a planta d’hospitalització, a la unitat de cirurgia major ambulatòria, i a l’àrea preanestèsia o l’àrea de rebuda del pacient a quiròfan; en la preparació del malalt quirúrgic, participant durant tot l’acte anestèsic perioperatori, durant la inducció, manteniment i despertar anestèsic; en la cura del  malalt  a  les unitats de reanimació postanestèsica, unitats de cures intensives  i a les unitats de cirurgia majora ambulatòria; formant part de l’equip multidisciplinari de les unitats de tractament del dolor agut i clínica de dolor crònic; col·laborant en les àrees a on és realitza anestesia fora l’àrea quirúrgica, com les àrees de digestologia, radiologia, psiquiatria i cardiologia; i participant en el equips multidisciplinaris de recerca, docència, desenvolupament i implantació dels diferents sistemes assistencials.

Josep Delgado, coordinador del Màster en Infermeria d’anestèsia, reanimació i terapèutica del dolor del Centre Internacional de Formació Contínua d’UManresa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *