ANY NOU, VIDA NOVA.

Molt bon dia a tots i a totes,

Aquesta serà la última entrada d’aquest any 2013 que ja arriba a la seva fi, però no us preocupeu, que aquí seguiran havent-hi entrades durant el 2014!

Suposem que molts de vosaltres haureu escoltat la frase “any nou, vida nova”. Les persones veiem el canvi d’any com el moment de deixar les desil·lusions del passat enrere i aprofitar totes les oportunitats que ens brinda el nou any. El problema és, que a l’eufòria del cap d’any s’hi suma l’alcohol, les substàncies tòxiques, els cotxes i la nit.

El nombre d’accidents de trànsit augmenta en els caps de setmana i els dies de festa (Nadal, cap d’any, ponts…). Cada any es registren menys accidents a Catalunya però el nombre de persones que donen positiu en controls d’alcoholèmia i de droga segueix sent elevat.

 

En la gràfica adjuntada tot seguit (dades de l’any 2010), es pot veure que el punt màxim d’accidents és el divendres però que el diumenge és el dia on hi ha més morts. És a dir, que els dies festius augmenten el nombre d’accidents.

 

 

El rol infermer no només es limita a tenir cura de les persones malaltes, sinó que té un paper molt important en la promoció de conductes saludables. Des d’aquí, volem encoratjar a la població a no només canviar els seus estils de vida  a partir de l’1 de Gener sinó que avui, dia 30 de Desembre ja és un bon moment per fer aquest canvi.

 

Tot seguit us donem uns quants consells per tal de poder passar un cap d’any més segur per tothom.

 

CONSELLS PER LA NIT DE CAP D’ANY.

  •   Si saps que has d’agafar el cotxe no prenguis alcohol! Hi ha la creença que si es pren alcohol durant el sopar no passarà res perquè l’estómac està ple de contingut alimentari. És cert que amb l’estómac buit l’efecte de l’alcohol és superior, però havent menjat o no, l’alcohol passa igualment a la sang.
  • Controla que la persona que ha de conduir no ha begut. Ell és el que condueix, però si hi ha un accident, tu estaràs al cotxe amb ell. Decidir amb temps la persona que no beurà, ajudarà al conductor a conscienciar-se amb temps.
  •  Les ciutats posen a disposició dels ciutadans les línies de bus, tren i metro durant la nit. Utilitzar el transport públic sempre és una bona opció.
  • Sempre és útil planejar les nits de cap d’any amb antelació. El servei de taxi pot semblar car, però si ens assegurem que el taxi va ple, les despeses es redueixen moltíssim.
  •  No cal anar lluny per passar un bon cap d’any. A vegades a prop de casa hi ha locals i discoteques amb molt bon ambient i sense necessitat d’agafar el cotxe.
  •  Moltes discoteques posen a disposició dels clients les entrades anticipades amb consumicions. Sabíeu que molts locals donen la opció de prendre 2 begudes sense alcohol en comptes d’1 consumició alcohòlica? Pel mateix preu podràs prendre dos refrescos i no un sol combinat.

 

Aprofitem per desitjar-vos una molt bona entrada d’any i esperem que poseu en pràctica alguns dels nostres consells. Les festes són èpoques d’estar en família i amics, i l’alcohol pot privar-nos-en, PER CAP D’ANY NO BEGUIS SI HAS DE CONDUIR!

Feliç any 2014!

Gisela Serrano Cañadas i Núria Soler Delgado
Estudiants de 4t d’Infermeria

 

 

 

 

BIBLIOGRAFIA.

Las principales cifras de la siniestralidad vial. España 2010. Dirección general de tráfico. [Pàgina Web].[Data d’última visita: 22/12/13]. Disponible a:

http://www.dgt.es/Galerias/seguridad-vial/estadisticas-e-indicadores/publicaciones/principales-cifras-siniestralidad/cifras_siniestralidadl011.pdf

 

Rodríguez JI. Si no bebes, tú conduces. Espanya. Revista DGT. Maig-Juny 2005; 12-19.[Data d’últim accés: 26/12/13]. Disponible a:

http://www.dgt.es/revista/archivo/pdf/num172-2005-Enportada.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *