Relació Podològica i Osteopática

La relació entre les professions de podologia i osteopatia pot ser molt estreta i es complementa en quant a la cura de la salut. Un dels aspectes que relaciona el treball de les dues professions és l’estudi de la postura.

La postura correcta es basa en una complexa integració d’elements biomecànics, neurofisiològics i neuropsíquics en constant relació i que estan condicionats pels receptors del sistema postural. Els tres captors posturals: Peus, ulls per mig del reflexe oculo-cefalogiro y articulació temporomandibular (planol oclusal).

Ambdues professions utilitzen diferents mètodes d’anàlisi i tractament de les alteracions posturals amb un objectiu comú, l’equilibri postural.

Aquestes dues disciplines conflueixen en un treball clínic diari amb pacients en els quals diferents maneres de valorar, porten compassades simptomatologies similars, de manera que des d’un diagnòstic podològic i analitzant aquest sota les dues perspectives, pugui ser tractat a través de maniobres pròpies de la ciència osteopàtica.

Les alteracions o disfuncions en el peu cobren especial rellevància tant en quadres simptomàtics en el propi peu com en el desenvolupament de patologies de la postura i fins i tot en altres estructures com la pelvis i la columna lumbar sense oblidar segments intermedis com el genoll o el maluc, provocats per adaptacions ascendents, arribant de vegades a produir alteracions en la disposició espacial, així com anomalies en la transmissió de càrrega.

L’Osteopatia és una medicina manual basada en el coneixement rigorós i complet de l’anatomia, la fisiologia i la semiologia humana.
Segons el professor Still (metge creador de l’osteopatia), l’osteopatia és anatomia, després anatomia i més enllà osteopatia.
Etimològicament osteopatia significa en grec osteon (os) i pathos (efectes que vénen de l’interior), no com patologia mèdica, que és el resultat de les malalties. Per tant  l’osteopatia indica la influència de la malaltia, les seves causes i els seus tractaments manuals i no una lesió local d’os. El tractament es basa mitjançant l’exploració clínica en la comprensió i coneixement sobre la unitat i les forces d’autoregulació del cos, com també en els efectes recíprocs dels diferents teixits en quant a la seva funció.
Semblant empresa només es pot dur a terme si es concep el cos humà com un conjunt harmoniós.
En la síndrome postural mixte, la postura és el resultat de l’encreuament de forces ascendents i descendents, així es pot confirmar la influència de l’aparell mastegador sobre el suport podal i viceversa. Els desequilibris de l’articulació temporomandibular descompensen el sistema tònic postural de la mateixa manera que els desequilibris posturals descompensen el sistema mastegador.

Vicente Comisario Varela.
Estudiant del 2n curs del grau en Podología.

26 Replies to “Relació Podològica i Osteopática

 1. Llàstima que essent alumne de podologia de la FUB no es faci esment de la Fisioteràpia (estudis reglats i que s’imparteixen a la mateixa institució) i que també tracten temes posturals. Personalment, crec que la osteopatia no és una “medicina manual” sinó una TERÀPIA manual (en la majoria de casos realitzada per FISIOTERAPEUTES).

 2. Evidentment, és la teva opinió, però si t’informes una mica sobre Osteopatia veuràs que està considerada com a medicina manual desde 1892 a Kirkswille (Missouri), “American School of Osteopathy”. Òbviament al post parlo d’Osteopatia en general, no de la situació de la Osteopatia a Espanya, (aquest seria un altre tema).
  D’altra banda, deixa dir-te que no dubto que la Fisioteràpia és excel · lent com tècnica, però no tinc per què valorar la Fisioteràpia, ja que Osteopatia i Fisioteràpia són dos conceptes totalment diferents de treball i molt gustosament estaria encantat de indicar les diferències si vols. Potser hauries valorar, si coneixes la Fisioteràpia, la relació entre Podologia i Fisioteràpia, crec que també seria interessant.
  De tota manera he de dir-te que treballo en un centre multidisciplinari on hi ha fisioterapeutes i osteòpates treballant, cada un amb el seu mètode.
  L’objectiu sempre és el benestar del pacient

 3. Bon dia Vicente,
  amb el meu escrit només volia fer esment que les competències en el tractament de la postura no són exclusives dels osteòpates. Sobre la definició d’osteopatia com a medicina manual, bé, suposo que després de segle i mig es podria començar a reformular la definició (com hem fet els fisioterapeutes), crec que no és una terminologia correcte, en el meu humil entendre.
  Jo sòc fisioterapeuta, que utilitzo tècniques osteopàtiques (que jo considero teràpia manual) i que treballo amb un osteòpata.

  Salutacions
  Carles

  1. Disculpa, però crec que està molt clar l’escrit, no he dit que hagi exclusivitat pel que fa a la posturologia, només he assenyalat una similitud quant a formes de valorar la postura i que pot ser molt interessant a l’hora de treballar en comú en un problema biomecànic. Crec que seria interessant que més d’un dels que feu comentaris sobre això, tinguéssiu la possibilitat de treballar en un centre multidisciplinari on Osteòpates, Podòlegs, Fisioterapeutes, Odontòlegs i Logopedes poden fer un treball en equip veritablement extraordinari.
   Quant a la forma d’entendre la Osteopatia, sense ànim d’ofendre, crec que el realitzar tècniques osteopàtiques no correspon amb la idea de filosofia osteopàtica d’unitat del cos. És una crítica constructiva, si us plau no t’ho prenguis a malament.
   Salutacions

 4. Quina metodologia científica, numèrica, es fa servir per estudiar el moviment dinàmic y els efectes del tractaments en Podologia ? (apart de la petjada)

  Com es pot fer una exploració de la martxa humana si a la universitat no s’estudia per sobre de pelvis en Podologia ?

  No us preocupeu … que per fer quiropodias y curas a peu DMII no cal gaire biomecanica.

  Vendre platillas dona molta pasta ànims !!

  1. Hola Juanma,
   Si em permets, et voldria fer unes puntualitzacions.
   Actualment als Estudis de Podologia de l’EUCS Manresa, conjuntament amb la CU+, s’estudia l’anatomia per sobre de la pelvis i explorem integralment l’aparell locomotor, utilitzant diferents mesures, proves exploratòries i tests biomecànics. T’animo a realitzar algun dels cursos que organitzem perquè ho puguis comprovar.
   Fer una quiropòdia és aplicar tot un conjunt de tècniques encaminades a tractar queratopaties i onicopaties. Una queratosi plantar mecànica, per hiperpressió en un punt determinat, és un signe d’alteració biomecànica que indica la necessitat d’exploració biomecànica complerta.
   El Podòleg no ven res. Tracta.
   Gràcies per participar al Bloc.

   1. Ok
    Teniendo en cuenta que el movimiento se demuestra andando:

    Te invito a que me demuestres que metodología de exploración dinámica se utiliza, aparte de la huella. Y que este método sea validado de forma numérica y lo más científicamente posible. Me alegrará que me sorprendas.

    Y si no te importa muestrame el temario de anatomía para podología

    El resto que no expliquéis en clase lo podéis utilizar para hacer masters y sacaros algún dinerico, los de siempre….

    Un beso

   2. Fa mal la veritat no?

    Demostram només una prova d’analisis dinámica numérica (cinematica i cinetica) amb i sense tractament… dels efectes de un tractament amb plantilles a genoi, pelvis o a les cervicals.

    Perquè per el moment només amb la petjada i mesures estatiques… esteu igual que fa 200 anys.

    Sense aquestes dades els tractaments no son evaluats objectivament i la podologia estarà al nivell de la homeopatia. Siguent només valorats de forma subjectiva per part del pacient i del podóleg.

    Continuareu fent informes del estil: rotació augmentada si… pero quants graus? i quants graus millora amb el tractament ?

    Parleu de equips multidisciplinars… pero amb quines dades ? A cegues totalment…

    Miyoreu la qualitat de ensenyament invertint en nous equipaments que ja existeixen i son validats… o seguireu formant als alumnes per sota de altres països.

    Espero aquesta demostració atentament.

  2. Disculpa Juanma, però crec que això que dius es ofensiu. No entraré en aquesta dinámica. El veritable problema és l’ignorancia sobre la Podología per la teva part.

  3. Juanma,
   Crec que un blog és un lloc per compartir experiències de les que és puguin treure profit, ja sigui en format d’aportació, comentari o crítica constructiva.
   El que tu acabes de fer és un comentari sense sentit que a més pot ofendre a molta gent.
   “Por la boca muere el pez”.

 5. Hola Vicente,
  després de llegir-me el teu escrit t’haig de dir que el fet que la Fisioteràpia i la Osteopatia són dos conceptes totalment diferents no acaba de ser del tot cert.
  Crec que tens una visió de la Fisioteràpia una mica distorsionada, possiblement per experiències personals prèvies que fan que encasellis aquests estudis reglats com a una simple tècnica. La Fisioteràpia, per sort, ha evolucionat molt.
  Estic d’acord en que la postura es conforma tenint en compte la informació provinent dels receptors somatosensorials de la planta del peu (no dels peus pròpiament), de la vista, el sistema vestibular, (Shumway-Cook, PT., Woollacott, 2010) i dels receptors dels lligaments periodontals, no de l’ATM directament (Okeson, 1999), però és fals que el tractament de l’ATM es realitzi mitjançant, tal i com tu dius, “tècniques pròpies de la ciència osteopàtica”. Avui dia, la Fisioteràpia permet observar, avaluar i tractar al pacient des d’un punt de vista molt més global del que creus, tenint en compte infinitats d’articulacions, òrgans, sistemes i teixits amb els que treballar la postura. D’aquesta manera, t’haig de dir que la “posturologia” no només és una competència de podòlegs o osteòpates. A part, i des de fa varis anys, s’aporta a totes les explicacions, una gran quantitat de fonts bibliogràfiques que evidencien i donen suport científic a les nostres intervencions.
  Igualment, des dels estudis de Fisioteràpia de la FUB, estarem encantats de continuar amb aquest intercanvi d’idees, si així ho desitges.
  Una salutació

  1. Hola Meritxell,
   Si llegeixes el comentari al Carles ho explico clarament. No he dit mai res d’exclusivitat i no comento res negatiu de la Fisioterapia Et convido a que treballis en un centre multidisciplinar.
   Et recordo sense ànim de molestar que no sou els únics que treballeu la posturología.

   1. Hola Vicente,
    crec que dones per fet que cap dels que t’estem contestant no treballem en equip multidisciplinar. O que si hi treballem, aquest equip té menys professionals de diferents disciplines en comparació amb els que has tingut l’oportunitat de treballar tu.
    Per altra banda, m’agradaria posar èmfasi en que si poguessis conèixer en profunditat la nostra professió, veuries que les tècniques pròpies de la osteopatia, no són tan exclusives i pròpies com creus.

    Salutacions

 6. Si en la FUB los podólogos no tienen conocimientos anatómicos sufIcientes por encima de pelvis… como se puede hablar de posturología o estudio de la marcha ?

  Que medidas numéricas repetibles y objetivas se recogen durante la exploración dinámica ?

  Como se comprueba de forma objetiva las variaciones en pelvis, rodilla o cervicales de un tratamiento podologico u osteopático durante la dinámica?

  Porque borras mis opiniones y preguntas en este blog?

 7. Hola Felipe el Cariñoso,
  En 1r lloc comentar-te que en aquest bloc participen usuaris, diferents professionals de ciències de la salut i alumnes que es presenten amb el seu nom i la seva titulació si s’escau. Ens movem en un àmbit on no té sentit l’anonimat.
  En 2n lloc dir-te, com a sots-director dels Estudis de Podologia de l’EUCS Manresa, que els Podòlegs de la FUB, professors i professionals de la Clínica, són uns professionals amb coneixements, involucrats, inquiets, que es formen contínuament, utilitzen protocols d’exploració i comproven l’efectivitat dels tractaments.
  En 3r lloc et convido a conèixer la nostra feina quan vulguis.
  Gràcies per participar al bloc.

 8. A frança o a anglaterra, l’osteopatia es una carrera independent, aquí teniu la mostra que no te res a veure una teràpia amb l’altre, lo que si son totalment compatibles, i de fet l’osteòpata hauria de ser el que envies al fisioterapeuta quins exercicis serien més recomenables després de fer l’estudi osteopàtic. Vivim en un pais que tot es basa en el poder i la política i l’osteopatia no ser per qui però s’està polititzant i això es una pena per tots els que ens dediquem a aquest món. A més l’article que llegeix-ho de Vicente, parla de la relació osteopatia-podologia. Tots els que us queixeu podrieu fer un de fisioteràpia-podologia. I no per això un osteòpata hauria de queixar-se. En comptes de motivar-nos uns als altres sempre ens queixem i mentre uns ens queixen altres van treballant i aprenent cada dia més. Salutacions.

 9. Voldria afegir per al Juanma i el Felip unes reflexions:

  Per la meva opinió, darrerament s’abusa molt de quantificar massa dades biomecàniques encara que els mètodes estiguin validats o no. Ja que si ens possem a veure la validació científica d’aquests mètodes podriam parlar moltes hores. En Leonardo da Vinci, no validava gaires coses, però era un geni i la seva validació científica era que tenia resultats, però no falsejats per dades, sino per funcionament dels seus artilugis. Per mi, la millor validació d’una plantilla es la de la curació o millora de la clínica que presenta el pacient. Hi ha molts casos en que ens cal ajuda del fisioterapeuta o del osteòpata. Pero si us plau no em parlis de números, percentatges, coeficients de correlació que per a mi, actualment això es aplicar un paquet estadístic i ja tens una tesis doctoral. Ah, i si no et quadren les dades, canvies la forma d’aplicar aquestes i al final et quadraran. Ens estem oblidan de la clínica. Amb això no vull dir que no es té que fer un estudi estadístic, però darrerrament veig molta publicació amb estadística i les conclussions sempre acaven sortint. No oblideu que a vegades si no s’arriba a una conclussió, això també pot ser una conclussió.
  I no em diguis que estem com fa 50 anys, perquè tant en coneixement com amb legislació la cosa ha avançat molt. Que encara es té que avançar més, totalment d’acord.

  Dr. Fernando Pifarré

  1. Galilieo jamás habría llegado a las conclusiones sobre el movimiento de Júpiter y sus satélites de no haber sido por 2 cosas: las matemáticas y el telescopio. (Interesante lo del paralaje posicional de los astros para calcular distancias) por cierto conocemos la velocidad de la luz por los tiempos relativos de rotación de IO y sus hermanos satélites.

   El cine… nace con la cinemática hace 140 años Muybridge demostró que un caballo al correr, sus patas no tocan el suelo durante lo que conocemos como fase de vuelo en un corredor humano… (usó 24 alineadas y de haberlas obturado todas al mismo tiempo puestas en forma de arco hubiese creado el efecto “Matrix”)

   Si llamamos a las cosas por su nombre… ¿biomecánica que es? ¿como se entiende la mecánica sin mediciones? (dinámicas y estáticas)

   Cada paciente es con su anamnesis y su exploración una tesis doctoral. Tenemos el deber etico de aplicar nuestros conocimientos hasta donde llegue la tecnología. 3 camaras de video son inútiles para hacer un informe riguroso.

   Porcierto… a Leonardo le gustaba la biomecánica aunque dudo mucho que le gustase cortar uñas, para eso ya hay mucho intrusismo pese a toda la ley (para variar)

   Invertir en biomecanica en equipos, mejorad las instalaciones en la Uni. Porque quizás sea una de las formas para acercarse más al conocimiento.

   ¿ Un poco de revolución no va mal verdad ?

   Lo demás son excusas.

   Juanma

   PD:
   Disculpas a quien haya podido ofender con ciertos comentarios en anteriores posts.

 10. Juanma;

  Me parece que confundes la velocidad con el tocino. Todos tus argumentos no tienen nada que ver con lo que se habla. No se si a Leonardo Da Vinci le gustaba cortar uñas, pero lo que si es que tanto él como Galileo eran además de grandes científicos, grandes humanistas.
  De biomecánica hay muchas variantes. La hay deportiva que estudia el gesto deportivo de forma matemática, pero si la pelota no quiere entrar… y te lo digo por experiencia el entrenador te dirá que todo esta muy bien, pero la pelota tiene que entrar. Cuando colocas una protesis de rodilla y haces los cortes tibiales y femorales para dar la mejor inclinación, estas midiendo ángulos, pero al final lo que importa no es si das un grado más de varo o valgo, es que la protesis tenga una buena orientación (ya sea en mas anteversión o retroversión) pero que no se luxe y sobre todo la finalidad principal es la de quitar el dolor que produce la artrosis.
  Sobre la tecnologia no me digas que no está cambiando, antes se trabajaba básicamente en estática, ahora hay compañeros que siguen trabajando en estática y otros hemos inchuido la dinámica. Que con 3 cámaras no se puede hacer un estudio biomecánico, es tu opinión. Quizá en un futuro en vez de 3 cámaras, saldrá un Galileo y lo hara via satélite y gps. Pero no me puedes negar que se va avanzado.
  No se puede desprestigiar el trabajo de todo un colectivo sin saber lo que se hace y como se hace. Te recomiendo que mires los programas de las asignaturas de biomecánica y biofisica (biomecánica de momento puedes mirarlo en la web doctorfernandopifarre.com) y por cierto la parte de biofisica tiene un contenido importante matemático. Y en cuarto del grado, mirate el programa de biomecanica aplicada y verás la de tecnologia que hay, incluso con patentes propias tanto nacionales como internacionales de los profesores que imparten la asignatura.

  Un saludo,

  Dr. Fernando Pifarré

  1. Si con 3 camaras me demuestras que puedes medir la rotación axial de pelvis en dinámica, estaré encantado y me habrás enseñado algo interesante.

   ¿Cual es el problema en avanzar con equipos que aporten más datos y mejoran los dx con las comprobaciones de tto? ¿resta eso importancia a una buena anamnesis y clínica?

   Habláis de equipos multiplicidades supongo que entenderás que para eso se necesita un sistema de información eficiente y objetivo, pero claro… si consideramos suficiente lo que se está haciendo…

   Ninguno de los comentarios que has expuesto antes sugieren propuestas nuevas o mejores.

   A… y explicame que tal camina la gente con parkinson por tu banco de marchas que veo aquí http://doctorfernandopifarre.com/exploracio.htm

   “Eppur si muove”

   1. Apreciado Juanma;

    No necesito subir a nadie con Parkinson en el banco de marcha y dudo mucho que la plantilla le controle en demasia sus contracciones. Si una cosa tengo clara es que la plantilla no cura un dolor de cabeza y el 95% de las raquialgias.. y por tanto nunco subiré en el banco de marcha a un paciente que tenga un Parkinson, pero si que subiria a un paciente con Alzheimer a un caballo de vedad y el dia que quieras te vienes a Lérida y verás 20 pacientes de Alzehimer subidos en caballos de verdad y podrás comprobar como no curamos la enfermedad pero mejoramos su esfera cognitiva . Que con más tecnologia, haré un mejor estudio de la marcha… pues si, tienes razón. Y si pudiera enterrar en un foso un banco de marcha de 500 metros seguro que podria obtener un estudio biomecánico mejor tanto cuantitativamente como cualitativamente.. lo intentamos en el Centro de Medicina Deporiva de Lleida y no lo pudimos hacer por el tema presupuesto y nos hemos quedado con el simple podoscopio de toda la vida Y si pudiera hacer un TAC 3 D de la cadera, mejor. Pero la verdad, en el 99% de mis visitas no lo preciso y me creo que soy un podólogo tanto a nivel de formación como a nivel profesional medianamente acceptable.
    Creo que tu tienes que mirar la progresión que ha tenido la profesión en pocos años. Y la tecnologia ha avanzado tanto en nuestras consultas como en la FUB.
    Que falta más progresión… pues quizás tengas razón, pero a veces estas sujeto a presupuestos y hoy en dia son para todos restrictivos (excepto para los políticos, ya ves que pasa con los ipads).
    No sólo tenemos reglilla de Perthes, también tenemos goniométors pendulares y gravitacionales, incluso pronto se va a patentar uno electrónico. Que a veces decimos que el paciente tiene rotación externa de la cadera limitada y no la cuantificamos… pues es ciero (yo suelo cuantificarla), y aveces no lo escribo en el informe y solo digo limitada.

    En España, hemos ido avanzando un montón en tema de materiales para las plantillas y desde hace unos 15 años nos hemos puesto las pilas con las teorías biomecanicas emergentes (lo que no quiere decir que todas tengan la verdad absoluta ya que más que teorias biomecánicas son paradigmas biomecánicos) y esto tampoco me lo puedes negar ya que de conocer solo la escuela de Lelièvre, ahora (en menos de 20 años) tenemos más información de otras tendencias biomecánicas.

    En fin creo que esta epistola la podriamos alargar y alargar y no llegariamos a un acuerdo. Ni tu tienes la verdad absoluta ni nosotros tampoco. Pero si que nosotros tenemos que procurar dar toda la formación y la información que podemos a nuestros alumnos y esto si que te lo puedo asegurar que lo intentamos.

    Dr. Fernando Pifarré

    1. Joder Juanma;

     Mira que estas negativo. Todo se puede mejorar. Me quieres pagar tú uno de estos que me dices… con ángulos, un montón de cámaras y si puede ser ya que si puedo pedir… también me gustaria que me funcione con un piloto automático para que pueda hacer la siesta más larga ? Tiene 12 años, y me funciona y me produce para ir haciendo mejoras puntuales en la consultas y para ir viviendo (que ya es mucho, además tengo 49 años y me quedan solo 15 años de vida profesional activa y si pudiera cogerme una invalidez abasoluta dentro de 10 años la cogeria), pero creo que a lo mejor tendré que trabajar hasta los 70. Si me lo pagas tú, hasta cambio de sitio la consulta. Que te parece ? y también puedes venir a pasar consulta en Lleida y no te cobraré alquiler de la consulta y de paso te invitaré a cenar. Que más quieres… venga… Juanma de verdad … cada uno tenemos lo que podemos y lo importante es trabajar dignamente y no engañar a la gente. Hay compañeros que tiene mucha tecnologia y mucha verborrea y de tantas “trolas” que cuentan seguro que iran directos al infierno.

     Un abrazo,

     pero por favor, me respondes con un ok, sino mi mujer se creerá que somos maricones ya que llevo dos dias que te hago más caso a ti que a ella.

     1. OK

      De haber empezado por “es una cuestión de €” no te habría dado el reciltal…

      Pero porfavor… la FUB es privada y tiene muuuucha pasta, aprietales para que consigan buenos equipos… si no es así, seré yo mismo que os lleve el sistema.

      Ortopedias, peluquerías y tiendas de deporte cierran el circulo a la podología… en momentos criticos, el avance tecnológico y del conocimiento serán las únicas herramientas para las nuevas generaciones de podólogos.

      Nos veremos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *