Sara esponja

La Sara és la filla única d’uns amics. Té 5 anyets i a la última visita a casa seva vaig estar una estona amb ella veient la seva sèrie preferida: Bob Esponja. Va fer-me una increïble demostració de coneixements sobre el protagonista i la resta de personatges. Coneixia totes i cada una de les frases i expressions, i s’avançava a la història sense cap errada. Està clar que la Sara ja havia vist abans aquell episodi, però tot i això no vaig poder evitar pensar que era com el protagonista, una esponja amb una capacitat enorme per absorbir informació del seu entorn.

De vegades potser no som conscients d’aquest fet, però es ben cert que els infants capten moltíssima informació del seu voltant. En una societat com la nostra, els infants es troben permanentment bombardejats. Les nostres paraules, els nostres gestos, la nostra manera de ser… Tot això els influeix de forma directa, i fa que la responsabilitat de pares i mares de vegades sembli inassolible. El repte d’educar bé és un repte molt complicat, però no podem deixar-nos angoixar per aquest fet. Cal donar als infants un exemple adient mitjançant les nostres accions. No oblidem que en la educació no només els pares i mares en són els responsables. Avis, tiets, cosines, mestres, futbolistes, polítics, taxistes… Tots i cadascun de nosaltres som la imatge que els petits reflecteixen. No puc evitar un somriure quan sento algú dir que els infants i el jovent d’avui són molt pitjors que els d’abans. No pot ser que siguem nosaltres els que hem empitjorat?

Víctor Conde
Estudiant i futur mestre d’Educació Infantil FUB

 

Accés a l’article en pdf

Deixa un comentari