L’estiu de la CoViD-19, un estiu diferent

Des de fa mesos, estem lluitant contra un ésser invisible: el SARS-COV-2. La nostra convivència, arreu de tot el món,  s’ha vist modificada per un virus que ha vingut per quedar-se un temps entre nosaltres i que és capaç de manifestar-se de diferent manera en funció de l’hoste que colonitza: des de la presentació més innòcua fins la mort. La seva presència, de ben segur, que marcarà l’estiu i el farà diferent. Serà l’estiu que conviurem amb la CoViD-19.

Fa només uns dies, el passat 21 de juny,  que el govern estatal va passar a la situació de “nova normalitat” i ja tenim els primers rebrots dels que tant ens parlaven els experts en microbiologia, que ja han provocat un retrocés a fases anteriors en algunes comarques d’Aragó, i un nou confinament de la comarca del Segrià, a Lleida, i de l’A Mariña, a Lugo. El nou horitzó està marcat per l’arribada de la vacuna o d’un tractament farmacològic adequat que, avui no té encara ni data orientativa. És cert que hi ha molts estudis començats, però cap de concloent.

Davant d’aquesta situació d’excepcionalitat, em pregunto quin estiu ens espera si volem sortir de casa. Per una banda, hem de conèixer les recomanacions de protecció de cada Comunitat Autònoma, ja que amb la finalització de l’estat d’alarma cada una ha d’establir les mesures preventives que aplicarà per prevenir, contenir i aturar la malaltia al seu territori. Per altra banda, si la nostra idea és marxar a països dintre de la Unió Europea (UE) hem de revisar quina és la normativa vigent a cada un d’ells, a banda de conèixer si el país al qual volem viatjar ens permetrà entrar-hi.  Amb l’objectiu de mantenir-nos informats, s’ha creat la web Re-open EU, que permet consultar la informació específica, a temps real, sobre fronteres, mitjans de transport, serveis turístics disponibles, restriccions de viatges, mesures de salut pública i seguretat.  Tant si volem fer una cosa o l’altra, està clar que aquest estiu de l’any 2020 serà diferent i un punt d’inflexió en les nostres vides.

La mascareta, el rentat de mans i la distància social seran els tres aspectes que haurem de mantenir fins que puguem assolir una immunitat suficient de la població mundial. No hem d’oblidar que el virus està entre nosaltres, potser debilitat per les altes temperatures, però hem de mantenir-nos protegits sent conscients que la situació pot tornar a complicar-se com el mes de març i que qualsevol de nosaltres té possibilitats d’emmalaltir.

En general, considero que és un bon moment per conèixer racons de la nostra terra que potser desconeixem o que mai hem visitat. És moment de  retrobaments amb familiars i/o amics que viuen lluny o tan a prop amb els quals mai trobem el moment. En definitiva, és moment de gaudir i aprendre de cada un dels moments que vivim. Tal i com assenyala el poeta Horacio (65-8 a. De C) a la seva amiga LeuconeCarpe diem, quam minimim crèdula postero”, que podríem traduir com “aprofita el dia d’avui, confia menys en el dia de demà” i al que jo afegiria: amb precaució i per un futur millor.

Bon estiu a tothom!

Cristina García-Salido, professora del grau e Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVic-UCC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *