És possible mesurar el dolor? Una app ens ajuda!

El dolor és una experiència desagradable que tots els lectors d’aquest bloc (en realitat, totes les persones) hem experimentat i podem reconèixer clarament. Tanmateix, la seva definició no és fàcil i ha anat evolucionant al llarg del temps. La definició més reconeguda actualment és la que dóna la IASP (les sigles en anglès d’associació internacional per a l’estudi del dolor), segons la qual dolor és una experiència sensorial i emocional desagradable associada amb un dany real o potencial en un teixit, o descrit en termes d’aquest dany.

En tant que experiència, està reconegut que el dolor és subjectiu, i per tant no es relaciona directament amb el dany que pateix el teixit o l’òrgan que fa mal. Per exemple, si ens llevem endormiscats a mitja nit i ens fem un cop a la cama contra una cadira, probablement patirem un gran dolor; en canvi, si després anem a jugar un partit de futbol i el contrari ens fa un cop de peu, probablement sentirem menys dolor. Poder mesurar la intensitat de dolor que patim -o que pateixen els nostres pacients- és fonamental.

Al llarg del temps s’han desenvolupat diverses eines per mesurar la intensitat del dolor: demanar el nivell de dolor verbalment, entre 0 i 10 (el que es coneix com una escala numèrica verbal), indicar aquest número en una línia dividida en 10 parts iguals (una escala numèrica) o marcar en una línia de 10 cm el grau de dolor, tenint en compte que l’extrem de la dreta correspon a “cap dolor” i el de l’esquerra a “el pitjor dolor”, tot mesurant després la distància des del punt inicial. Per a nens, s’utilitza habitualment una escala on es mostren unes cares que expressen diferents graus de “malestar o benestar”.

L’aparició de noves tecnologies que s’han convertit en ubiqües, com els telèfons mòbils o les tauletes, permeten que també aquestes eines evolucionin, en el que es coneix com eHealth. Cal tenir en compte, però, que disposar de noves eines no vol dir que aquestes siguin “correctes”, sinó que cal analitzar la seva fiabilitat i la seva validesa. En aquesta línia, diversos professors del campus Manresa de la UVic-UCC, junt amb altres investigadors del grup de recerca GRIBiPoFET, han publicat recentment un article en el qual demostren que es pot utilitzar una aplicació per mòbil anomenada Interactive Clinics per avaluar el dolor de forma fiable, i que els seus resultats es poden comparar amb aquells recollits de forma tradicional mitjançant paper i llapis. La revista on ha estat publicat és el “Journal of Medical Internet Research” (JMIR), situada en el primer quartil i amb un factor d’impacte de 4.945.

La importància que tindrà l’ús d’aquestes tecnologies vindrà donada per la repercussió que tingui en el benestar de la societat i en la millora de la qualitat de vida de les persones. Coneixent millor la progressió del dolor que pateixen els pacients, els metges i altres professionals de la salut, com podòlegs i odontòlegs, podran proporcionar estratègies més precises per al control del dolor. Per exemple, es podrà ajustar l’administració de medicaments per prevenir símptomes durant un moment específic del dia si aquest és més dolorós, tot augmentant la seva potència, o disminuir-la en els moments en que sigui menys dolorós, estalviant recursos a curt i llarg termini.

Carles Escalona, professor del Grau en Podologia a la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVic-UCC

REFERÈNCIES

  1. https://www.iasp-pain.org/PublicationsNews/NewsDetail.aspx?ItemNumber=9218
  2. Escalona-Marfil C, Coda A, Ruiz-Moreno J, Riu-Gispert LM, Gironès X. Validation of an Electronic Visual Analog Scale mHealth Tool for Acute Pain Assessment: Prospective Cross-Sectional Study. J Med Internet Res 2020;22(2):e13468. URL: https://www.jmir.org/2020/2/e13468. DOI: 10.2196/13468. PMID: 32049063
  3. Coda A, Sculley D, Santos D, Girones X, Brosseau L, Smith DR, Burns J, Rome K, Munro J, Singh-Grewal D. Harnessing interactive technologies to improve health outcomes in juvenile idiopathic arthritis. Pediatric Rheumatology. 2017 Dec 1;15(1):40.
  4. Butler S, Sculley D, Santos D, Fellas A, Girones X, Singh-Grewal D, Coda A. Usability of eHealth and mHealth interventions by children and adolescents living with Juvenile Idiopathic Arthritis (JIA): A systematic review. Journal of Medical Internet Research. 2019 Aug 11.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *