Infermeres: claus per a la salut de la població

El 12 de maig se celebra arreu del mon el Dia internacional de les infermeres. La data és la de l’aniversari  del naixement de Florence Nightingale, infermera anglesa a la qual la professió li reconeix el fet de ser la fundadora del que es considera la infermeria moderna i sistematitzada.

SONY DSCAprofitant l’esdeveniment el Consell Internacional d’Infermeria  (CIE), format per més de 130 associacions nacionals d’infermeria, proposa un tema comú que identifica la professió a nivell mundial i aprofita per publicar un seguit de documents amb l’objectiu de  posar en valor i donar a conèixer les aportacions que les infermeres fan a la salut de la població mundial.

Des de l’any 2014 el  lema central proposat pel CIE per celebrar aquest dia és: “Les infermeres: una força pel canvi”. Els diferents informes i documents elaborats pel  CIE aquests tres últims anys ens aporten quantitat d’estudis i dades que ens haurien d’ajudar a reflexionar i a tenir suficients arguments perquè, en moments com l’actual, en els quals es posa en dubte si les infermeres estem o no capacitades per assumir certes responsabilitats, siguem capaços de donar la resposta adequada. Exemples d’això en són el decret sobre la prescripció infermera i el fet de que som el col·lectiu professional amb més repercussió pels reajustaments pressupostaris causats per la crisi econòmica en la que estem immersos,  de manera que les càrregues de treball cada vegada són més altes, amb l’impacte que això té sobre la seguretat de les persones i sobre la salut dels professionals, que es veuen desbordats per les necessitats de salut de la població a la que atenen.

Tant el CIE com l’OMS (Organització Mundial de la salut) afirmen que, a  nivell mundial, les infermeres som un recurs clau per aconseguir millorar la salut de la població. Juntament amb les matrones configuren el grup més nombrós de professionals de la salut, són els més propers a les persones i a les comunitats i, en alguns països, són els únics treballadors de salut accessibles per a la població. Dins dels sistemes de salut representem la professió més nombrosa i estem preparades per gestionar i implementar millores que garanteixin l’eficiència i l’eficàcia de les cures que portem a terme, tenint en compte el finançament, la relació cost-eficàcia, la gestió de recursos i l’accés als serveis de salut.

En general, la infermeria és un recurs de salut econòmic, ben preparat per donar resposta a moltes de les necessitats de salut de la població,  però continua sent, moltes vegades, infravalorat i  infrautilitzat.  Fem poca difusió del que som i podem aportar. Com diu la presidenta del CIE, la Doctora  Judith Shamian en la presentació de la documentació per a la reflexió d’aquest any, “promovent la veu de la infermeria podem contribuir a guiar les millores en la qualitat de la prestació de serveis de salut i servir de font d’informació per l’enfortiment dels sistemes sanitaris”. Des del convenciment que som claus en la millora de salut de la població i en millorar la capacitat de resposta dels nostres sistemes sanitaris, les infermeres hem de ser capaces de fer que la nostra veu, les nostres reflexions i els nostres líders estiguin presents en tots els nivells on es formulen les polítiques de salut.

DOCUMENTS D’INTERÈS

CIE (2014). Las enfermeras, una fuerza para el cambio: un recurso vital para la salud. Ginebra, Suiza. http://www.icn.ch/images/stories/documents/publications/ind/IND_Kit_2014_SP.pdf

CIE (2015). Las enfermeras, una fuerza para el cambio: eficaces en cuidados, eficaces en costos. Ginebra, Suiza. http://www.icn.ch/images/stories/documents/publications/ind/IND_2015_Sp.pdf

CIE (2016). Las enfermeras, una fuerza para el cambio: mejorando la capacidad de recuperación de los sistemas de salud. Ginebra, Suiza. http://www.icn.ch/images/stories/documents/publications/ind/IND_kit_2016_es.pdf

Carme Valiente i Montserrat Vila, directora i professora dels estudis de Grau en Infermeria a la Facultat de Ciències de la Salut del Campus Manresa de la UVic-UCC

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *