Primer no fer mal!

Consum d’alcohol entre joves, cribatge de càncer de mama i desigualtat de gènere en la investigació, temes de la XXXII Reunió Científica de la Societat Espanyola d’Epidemiologia

El passat mes de setembre, les professores dels estudis de Grau d’Infermeria de la FUB, Ester Colillas i Núria Obradors, vàrem assistir a la XXXII Reunió Científica de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), amb el lema Primum Non Nocere (Primer no fer mal). Aquest lema fa referència a la necessitat de no afegir patiment a les persones en el seu contacte amb els diferents serveis sanitaris, tant en relació als efectes adversos dels diagnòstics, tractaments com les cures infermeres.

Núria Obradors

En el transcurs d’aquests tres dies vàrem escoltar diferents comunicacions orals, taules rodones/debat i conferències. La Núria, derivat de la seva tesi doctoral, va presentar una comunicació oral en relació al consum de risc d’alcohol i els joves de la Catalunya Central. Un dels resultats més rellevants d’aquesta investigació és l’existència d’una prevalença superior de consum de risc d’alcohol entre els joves que viuen en àmbit rural respecte els d’àmbit urbà. Per a més informació es pot consultar l’article publicat.

alcohol 2

Cal esmentar també, que alguns dels temes més rellevants que es van tractar en aquesta reunió científica van ser sobre la llei de l’avortament, el cribratge de càncer de mama, el rol de la dona en la ciència, i la vacuna del virus del papil·loma humà entre d’altres. En totes elles es va generar gran debat entre els assistents per l’actualitat dels temes i la controvèrsia de molts d’ells.

A tall d’exemple, en la taula debat titulada “Sobrediagnòstic de càncer de mama en screening per mamografia”, Juan Gervás, en contra de la majoria dels oients, va defensar fermament que alguns dels cribratges que hi ha implementats en els sistema sanitari públic no són pertinents, com el cribratge de càncer de mama, que segons aquest genera molts efectes colaterals conseqüència de les proves diagnòstiques en si, i de les posteriors intervencions que se’n deriven. Per altra banda, en la taula rodona titulada “La perspectiva de gènere en la investigació” es van posar de manifest les desigualtats de gènere encara existents en el camp de la investigació. Com a aspecte curiós, en diferents ponències es va posar d’exemple un estudi realitzat a Estats Units. En aquesta investigació es van facilitar els mateixos currículums, simplement amb el nom canviat (John o Jennifer), a diferents responsables d’investigació per una vacant de laboratori. Els currículums amb el nom d’home van rebre més oferiments de feina i un major sou inicial respecte els que tenien nom de dona, aquests resultats no variaven en funció del gènere de l’avaluador. Un tret peculiar que es va poder observar és que de tots els assistents en aquesta taula només hi havia dos homes. Fet que denota el poc interès que susciten aquests temes, i per tant, el camí que queda per recórrer en l’assoliment de la igualtat real entre homes i dones.

En resum, hi van haver més de 800 comunicacions orals, totes elles recollides i publicades a un número especial de Gaceta Sanitaria.

Ester Colillas i Núria Obradors, professores dels estudis del Grau en Infermeria de la Fundació Universitària del Bages

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *