Quatre anys enriquint els coneixements de nous podòlegs

Un programa pioner i original per cobrir un buit en la formació global dels podòlegs

FUB - 04Mar-245

Aquest curs 2014-2015 hem arribat a la quarta edició del Postgrau de Residencia Clínica en Podologia. El primer semestre tenim com a Residents a l’Eric Deldado i al Josep Farradellas, dos recents graduats que han escollit aquest model de formació per poder adquirir una experiència que, en altres tipus de formació contínua, és difícil que s’assoleixi.

El Postgrau es basa en tres aspectes fonamentals: l’assistència, la docència, i la recerca. La part assistencial es tracta des d’un enfocament professional; la docent, a través de l’estret contacte amb l’equip de professors; i la investigadora, participant en tasques de recerca, clíniques i en la presentació de treballs científics. A través d’aquest curs el podòleg adquireix una visió global de la professió, i experiència com a podòleg clínic.

L’objectiu d’aquesta residencia podològica és oferir als podòlegs l’ampliació de la seva formació per tal que desenvolupin els coneixements, les habilitats i les aptituds necessàries que els han de permetre oferir una atenció integral del peu. Per assolir aquest objectiu facilitem a l’especialista en podologia unes estades formatives en l’àmbit docent i hospitalari.

Perquè s’entengui millor com funciona el Postgrau dono veu als Residents, utilitzant els seus registres personals de les activitats que desenvolupen.

“Segurament, l’aspecte que més m’ha agradat és la meva implicació; és a dir, el fet que jo hagi participat directament en la visita d’un pacient o en l’elaboració d’un tractament específic (…) ‘la classe que vaig fer’ als alumnes de segon també va ser una experiència interessant. Era el primer cop que jo explicava els meus coneixements i intentava fer-los entendre.”

“El fet de poder dedicar tots els matins setmanals d’un mes a la cirurgia és, sens dubte, una bona oportunitat per aprendre’n en gran part per la quantitat de cirurgia osteoarticular que es ve,u a diferència del que em trobo en consultes podològiques pel fet de treballar en l’àmbit privat.”

“Dimecres vaig tenir la possibilitat de realitzar un tractament a un pacient diabètic que presenta una amputació. Aquest tractament consistia en uns SP de foams, uns materials que jo he treballat molt poc a la universitat on estudiava. Aquesta pràctica m’ha resultat força interessant ja que he pogut conèixer més aquest material i com dur a terme un tractament específic per aquest tipus d’alteració (un tipus de tractament que tampoc havia dut mai a terme).”

Aquestes són les seves experiències, les seves reflexions. Comentaris que ens fan veure que anem pel bon camí en aquest tipus de formació, força original en tot l’Estat espanyol.

Xavier Ortas Deunosajut

Coordinador del Postgrau de Residència Clínica en Podologia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *