D’ERASMUS A BRUSSEL•LES

Bon dilluns a tothom!

Com us vam dir la setmana passada continuem parlant de l’Erasmus i ho fem des de les experiències de dues estudiants de 4rt curs d’Infermeria, la Mireia Ambròs i la Maria Forcada que han estat a Brussel·les. Han tingut la sort de viure aquesta aventura acompanyades l’una de l’altra i han viscut moments inoblidables. Teniu curiositat per saber on han viscut, a quin Hospital han estat fent pràctiques i tot el que han après i han fet durant el seu temps lliure? A continuació us adjuntem un petit resum sobre l’estada de les nostres companyes a Brussel·les durant aquests tres mesos. En aquest resum les dues estudiants respondran de manera conjunta a tres qüestions:

 • Com és el sistema sanitari a Bèlgica?
 • Quin és el seu pla d’estudis d’infermeria?
 • La seva experiència de l’Erasmus.

Bé, us adjuntem el resum:

 

1.    COM ÉS EL SISTEMA SANITARI A BÈLGICA?

A Bèlgica, l’ Institut Nacional de l’assegurança de malalties i invalidesa és l’organisme encarregat d’estructurar la sanitat pública. La població belga es troba coberta per una assegurança obligatòria de malaltia i invalidesa i la seva gestió va a càrrec de fondos o caixes. Pel que fa a les viudes, invàlids, pensionistes i orfes amb un baix nivell d’ingressos, l’Estat els cobreix. El preu de l’estància hospitalària el determina el Ministeri de Sanitat i aquest varia segons l’hospital i servei.

Pel que fa a la xarxa hospitalària està formada gairebé tota per hospitals públics ( només un 10% són privats). Els hospitals públics depenen directament dels centres públics d’ajuda social, que són els centres que s’encarreguen dels honoraris dels facultatius. Tot i així, és el Ministeri d’Economia qui s’encarrega d’aprovar els preus dels medicaments. Els medicaments poden ser reemborsats depenent del tipus de medicament (els vitals són totalment gratuïts).

Els beneficis generals d’aquest sistema són:

 •  La cobertura pública cobreix pràcticament al 100% de la població resident a Bèlgica.
 • Els assalariats juntament amb persones amb dificultat econòmica poden gaudir també dels serveis de la sanitat pública.
 • L’atenció hospitalària és gratuïta quan existeix un gran risc per la salut del pacient.
 • El sistema públic retorna els diners al pacient si aquest supera el límit fixat .
 • Lliure elecció del metge.
 • Lliure elecció entre els hospitals aprovats.
 • Tractament dental : prevenció i conservació, extraccions, pròtesis dentals i ortodòncia és tot reemborsat.

 

QUIN ÉS EL SEU PLA D’ESTUDIS D’INFERMERIA?

A Bèlgica la carrera d’infermeria té una durada de tres anys. L’ensenyament teòric constitueix la major part del programa per aportar a l’estudiant les coneixences essencials. Els estudiants recorren a pràctiques d’observació dins d’estructures extra hospitalàries on hi ha únicament persones adultes, aquests serveis poden ser: sanitat familiar, sanitat escolar, sanitat en programes d’educació per a la salut, a domicili, … 

Pel que fa al segon any d’estudis, és l’any on l’estudiant descobreix les diferents especialitats i demandes de sanitat. L’estudiant té la possibilitat d’anar a realitzar les pràctiques a diverses unitats.El tercer l’ensenyament clínic representa el 75% de les hores d’ensenyament. La part teòrica es basa en el treball de fi d’estudis que realitzarà a partir d’un lloc de pràctiques.

                                                         Facultat d’infermeria

Pel què fa a les pràctiques hospitalàries, que és on hem coincidit amb els estudiants d’infermeria belgues, hem pogut veure que tenen un sistema diferent de seguiment i de realització de les pràctiques . A Brussel·les, l’estudiant va a pràctiques cinc dies laborals (comptant els caps de setmana), complint un horari realitzat per la infermera responsable de planta. Pel que fa el sistema d’avaluació de les pràctiques, l’estudiant no és avaluat per les infermeres de la planta sinó que aquest escull un pacient durant la setmana i li fa el seguiment tant per realitzar un treball teòric (com nosaltres) com per ser avaluat per la seva tutora de la universitat a nivell pràctic . La tutora un cop per setmana va a veure l’estudiant i avalua la seva feina pràctica a través del pacient elegit. 

 

LA NOSTRA EXPERIÈNCIA ERASMUS

Si posem en una balança de coses positives i negatives del nostre Erasmus, la balança es decanta clarament a favor de les positives. Conèixer gent nova, créixer com a persona, aprendre un idioma, gaudir d’una experiència única, disposar d’una gran oportunitat professional, conèixer altres costums en un país que no és el teu… La llista és difícil d’acabar.

Quan arribes a una ciutat nova on no coneixes absolutament ningú, pràcticament ni la llengua, és molt difícil de passar els primers dies. Quan portes una setmana, ja no vols marxar d’allà. Això és el que ens ha passat a nosaltres. De seguida vam inscriure’ns en un curs de francès que feia la universitat i vam anar fent un grup d’amics. La setmana a sobre ja vam començar les pràctiques hospitalàries a l’hospital Saint Pierre.

                                                            Hospital St. Pierre

La relació amb les infermeres era bona, tot i que els primers dies costava molt la llengua, intentaven parlar amb vocabulari més comprensible. De seguida vam adonar-nos que l’organització de l’hospital era diferent i el sistema de treball també. Les infermeres no tenen torn fix, disposen d’un horari i treballen tant de matí com de tarda, segons els hi toca, i dues nits al mes. Això complicava el fet de mantenir una relació de confiança amb una infermera, ja que cada dia en tenies una de diferent. A més, allà hi ha molts estudiants (per planta vam arribar a ser 9), cosa que dificulta que puguis realitzar tècniques o preparar medicació. La nostra funció bàsica dins l’hospital era d’auxiliar. Vam estar en dos serveis: cirurgia digestiva, ginecologia i urologia d’una banda i malalties infeccioses de l’altra.

 

L’experiència genial, oi? Segur que esteu pensant (futurs infermers) que quan estigueu a quart curs fareu un Erasmus!! Si és així fantàstic, i si encara no esteu decidits us adjuntem unes fotos de la Mireia Ambròs i la Maria Forcada a Brussel·les per a que podeu veure la cara de felicitat que fan durant aquesta estada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fins aquí l’entrada d’avui! Esperem que us hagi semblat interessant i donem les gràcies a la Mireia i a la Maria per compartir la seva aventura amb tots nosaltres.

 

La setmana que ve per finalitzar amb el tema de l’Erasmus, adjuntarem una entrevista sobre la Laura Macià, una altra estudiant d’infermeria de la FUB que ha estat a Finlàndia. Us hi esperem!!

 

Gisela Serrano Cañadas i Núria Soler Delgado
Estudiants de 4rt curs d’infermeria

 

2 Replies to “D’ERASMUS A BRUSSEL•LES

 1. Trobo què aquest article és molt positiu per a animar a la gent a descobrir com es viu i treballa fora del teu pais, i formar-te com a professional i com a persona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *