EVITANT EL BURNOUT.

Bon dia a tots,

El personal d’infermeria és un dels grups més afectats pel síndrome del Burnout. Considerem que conèixer les seves causes, els seus símptomes i formes d’evitar-ho poden ajudar a agafar consciència de la malaltia tant pels que ho pateixen i no ho saben, com pels nous infermers que podrien patir-ho en un futur.

QUÈ ÉS EL BURN OUT?

El síndrome del “Burnout” és la resposta que dona el cos davant d’un estrés perllongat en el temps a l’entorn laboral. Engloba tres dimensions: cansament emocional, despersonalització i baixa autoestima.

 SÍMPTOMES:

Els efectes d’aquesta malaltia es poden observar a nivell psicosocial, físic i laboral.

  • Psicosocials:

–       Depressió, ansietat, irritabilitat, dificultat per concentrar-se.

–       Cansament emocional

–       Deteriorament de les relacions interpersonals.

  • Físics:

–       Insomni

–       Migranya

–       Pèrdua de pes

–       Úlceres

  •  Laboral

–       Disminució de la qualitat i la productivitat del treball

–       Augment del absentisme

–       Mala relació amb els companys de feina

–       Disminució del sentit de la realització personal

CAUSES:

Aquesta síndrome no és causada per un sol factor, però sí que s’ha relacionat amb les feines de cara a públic (venedors, mestres, infermeres…).

Els horaris de treball excessius, la pressió a la feina, la falta de reconeixement laboral… poden ser també desencadenants.

 

COM EVITAR-HO?

Els centres de treball haurien de desenvolupar programes de prevenció per tal de millorar l’ambient laboral, ja que els desencadenants són estímuls estressants provinents del lloc de treball.

També és molt important en al prevenció, que el personal d’infermeria pugui reconè

ixer els primer símptomes per tal d’evitar caure en aquesta malaltia.

Està demostrat que els grups de recolzament on es troben persones que han passat per la mateixa situació poden ajudar a superar el Burnout.

Separar la feina de la vida privada és molt útil en aquestes situacions. Tenir temps lliure i realitzar activitats de lleure ajuden a desconnectar dels problemes laborals.

 

 

Per acabar, volem emfatitzar que l’aparició del Burnout NO és sinònim de ser un professional incapaç de realitzar la teva feina. Hem de ser conscients que hi ha situacions que no podrem resoldre de manera autònoma i que és molt important demanar ajuda quan trobem que la situació ens supera.

 

Esperem que hagueu trobat interessant l’entrada. Fins el pròxim dilluns!

 

 Gisela Serrano Cañadas i Núria Soler Delgado

Estudiants de 4t d’Infermeria

 

 

BIBLIOGRAFIA

Chacon Roger M, Grau Abalo J. Burn out en enfermeros que brindan atención a pacientes oncológicos. Rev Cubana Oncol 1997;13(2):118-125. [Data d’accés 11/11/13] Disponible a: http://www.bvs.sld.cu/revistas/onc/vol13_2_97/onc10297.htm

 

Síndrome de la Burn out: cómo cuidarse del desgaste profesional. Fundación centre de estudios infectológicos. [Data d’accés 11/11/13] Disponible a: http://www.docsalud.com/articulo/597/s%C3%ADndrome-de-burnout-c%C3%B3mo-cuidarse-del-desgaste-profesional

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *