VIDA O SIDA

Bon dia!!

Aprofitem que ahir (1 de Desembre) va ser el dia Mundial contra la SIDA per dedicar l’entrada del bloc a conscienciar a la població sobre aquesta malaltia infecciosa. L’objectiu d’aquesta publicació és educar als lectors per tal de promoure conductes sexuals saludables.

QUÈ ÉS LA SIDA?

És una malaltia de transmissió sexual causada pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). Aquest virus ataca al sistema immunitari i deixa el cos vulnerable a una gran quantitat de malalties infeccioses i càncers potencialment mortals.

COM ES POT CONTAGIAR?

EDUCACIÓ SOBRE ELS RISCS DEL VIH

Els principals factors de risc pels joves són:

 • No saber com es transmet el VIH ni conèixer els seus riscs.
 • Tenir relacions sexuals.
 • Consumir alcohol o drogues durant les relacions sexuals.
 • Injectar-se drogues.
 • Tenir relacions sexuals amb persones més grans.
 • Tenir múltiples parelles sexuals.
 • No utilitzar preservatius de manera constant i correcte (mantenir relacions sexuals sense protecció).
 • No fer-se la prova del VIH o no rebre tractament si es té la infecció.

Aspectes a tenir en compte…

Les desfavorables condicions socials i econòmiques poden afavorir la transmissió d’aquesta patologia. És molt important que els professionals sanitaris i els educadors facilitin informació, ja que sovint es considera un tema tabú i els joves es senten incòmodes parlant-ne a casa.

QUI ET POT AJUDAR?

–         Al teu centre de salut més proper trobaràs el metge i la infermera que t’ajudaran  i facilitaran que et facis la prova per determinar si ets portador (analítica de sang específica per VIH).

–         Existeix el TELÈFON de la SIDA que ofereix informació i orientació sobre la infecció, la prevenció i la seva transmissió i sobre els recursos existents. És un telèfon gratuït i confidencial.


Moltes gràcies per seguir-nos una setmana més! Agraïm els comentaris que ens aneu deixant cada setmana i esperem que gaudiu d’aquest espai.

 Gisela Serrano Cañadas i Núria Soler Delgado
Estudiants de 4t d’Infermeria

Bibliografia

6 Replies to “VIDA O SIDA

 1. Hola noies, crec que és un article molt clar i entenedor, que expliqueu molt bé quins són els principals riscos i quines mesures cal prendre per tal de conscienciar a la gent. Aniré seguint les vostres publicacions.

  Salutacions!!

 2. Hola,
  Jo fa poc fent práctiques vaig poder veure, que encara sent personal sanitari encara no tenim clar les vies de transmissió del VIH. Sembla que la via d’infecció sigui tot el malalt, en principi s’han de tenir les mateixes mesures per a tots els malalts…ja que es possible que el pacient no sapiga que te la malaltia.

  1. Tens raó Jennifer; s’han d’adoptar les mesures de protecció per a tots els malalts perquè com bé has dit, poden no saber que contrauen la malaltia. No obstant, s’ha de tenir especial precaució a l’hora de fer cures o tècniques on es manipuli sang del pacient. És importantíssim la utilització de guants sempre!
   Gràcies per la teva aportació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *