Recomanacions a un corredor amateur per comprar calçat (2a part)

ASPECTES AVANÇATS
FORMA
Les dimensions, l’ajustament i el disseny estructural del calçat determinaran en bona part el seu funcionament. Com s’ha dit anteriorment un bon ajustament és bàsic per prevenir lesions i millorar el rendiment.
MATERIAL AMORTIDOR
La mitja sola del calçat esportiu incorpora generalment material o sistemes amortidors que moltes vegades estan molt influenciats per estratègies comercials de les diferents marques (acostuma a ser un dels elements més diferencials).
Segons quins tipus de peus i de corredors un sistema o material amortidor inadequat pot ser motiu de lesions:
• En corredors amb peus molt rígids o amb excés de pes serà essencial minimitzar l’impacte, prevenint lesions.
• En corredors amb peus molt flexibles un excés de material amortidor significarà inestabilitat i control de moviments deficitari.
En els últims anys han aparegut tendències que defensen l’ús molt limitat o nul dels materials amortidors (calçat minimalista) per potenciar els mecanismes naturals del propi cos. L’adaptació cap aquesta modalitat ha de ser progressiva i no tots els corredors podran fer-la per les seves característiques morfo-funcionals i dimensions corporals.
Els corredors que fan ús de suports plantars podran portar en aquests material amortidor adient a les seves característiques.
CONTROL DE MOVIMENTS
Els elements estructurals de la sabatilla i el sistema de tancament seran els que proporcionaran al peu estabilitat dintre del calçat. El disseny de la mitja sola i el material amortidor seran també molt importants en el control de moviments. Un excés de material amortidor es tradueix en un mal control de moviments.
Un mal control de moviments en aquells peus excessivament flexibles significarà augmentar el risc d’aparició de lesions.
La majoria de marques comercials tenen models que milloren el control de moviments i allarguen la vida de les sabatilles (retarden el seu deteriorament) incorporant elements estructurals més resistents en funció de la tipologia de peu.
L’ús de suports plantars és determinant en el control de moviments quan uns peus fan moviments que poden ser lesius.
FRICCIÓ
La sola del calçat determina la seva relació amb la superfície en la que es practica l’activitat física, diferents superfícies necessitaran diferents dissenys i materials a la sola. Un excés o dèficit de fricció augmenta el risc de patir lesions i baixa el rendiment.
El calçat esportiu té una vida limitada. En un calçat deteriorat :
• La forma es perd i apareixen problemes d’ajustament. El peu es desplaça augmentant els frecs, els conflictes a les ungles i baixant el rendiment.
• El material amortidor es deforma i pot tenir una influencia molt negativa sobre el control de moviments a més de no realitzar correctament la seva funció.
• El control de moviments és deficitari pel desgast dels elements estructurals que configuren la sabatilla.
• El desgast de la sola fa que es perdi adherència augmentant el risc de caigudes i perdent rendiment.
Una sabatilla d’entrenament no hauria de fer més de 1000-1200 kilòmetres i per les sabatilles de competició (més lleugeres però menys resistents) s’hauria de reduir aquest quilometratge a la meitat.

Oscar Hernández Gervilla
Professor de Podologia de l’EUCS de Manresa

 

2 Replies to “Recomanacions a un corredor amateur per comprar calçat (2a part)

 1. soc un corredor habitual,i fa cosa d’un any amb van detectar una fascitis plantar al peu dret,la meva pregunta es ,tot i tenir una petjada neutre i portan les plantilles corresponents per el podoleg,quines sabatilles serien mes aconsellables?,per que les molesties encara perduren i no s’acaba de solucionar el problema,gracies.

  1. Hola Marcel,
   en primer lloc és difícil aconsellar-te sobre el calçat més adequat amb tant poca informació. A part de la petjada, hauríem de conèixer el tipus de terreny en que practiques l’activitat, les dimensions corporals, els objectius que tens en la teva pràctica esportiva (competitiu, oci, salut…), el volum d’activitat, el pressupost… Hi ha bastants aspectes que tenim en compte a l’hora d’aconsellar sobre aquest tema.
   En quant a la fascitis, dir-te que es tracta d’un procés en el que intervenen diversos agents: la mecànica del peu (que és la part que tracten les plantilles) i el calçat són determinants, però també ho és la preparació física abans de l’activitat i una bona recuperació després d’aquesta. És imprescindible combinar el tractament que estàs fent amb un tractament fisioterapèutic, tant pel tractament del símptoma com per tenir un bon estat de tot el sistema muscular del peu i de la part posterior de la cama.
   Gràcies per seguir-nos al bloc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.