Experiències d’una resident

Hola, em dic Sara Noya, tinc 21 anys, sóc de terres Penedesenques i vaig fer la diplomatura de podologia 2008-2011. Després vaig cursar la residència clínica de podologia y actualment estic realitzant el postgrau de patomecànica de l’extremitat inferior i els seus tractaments ortopodològics.
Penso que hi ha dos tipus de podòlegs, els que es conformen amb la titulació i es dediquen només a fer quiropòdies, o els que els intriga el món dels peus, els que s’interessen per conèixer, aprendre, saber i investiguen per avançar.
Tinc constància que a cada indret hi ha una manera diferent de fer quelcom. Una de les meves prioritats es veure diferents mans com treballen, veure altres maneres d’actuar també correctes i sobretot continuar formant-me.
Quan vaig acabar la carrera, era conscient que la part teòrica la tenia bastant actualitzada, però tenia manca d’experiència, falta d’ull clínic i necessitava rodatge, molt rodatge!
Per aquest motiu, havent acabat, vaig decidir fer la “Residència clínica en Podologia” que la mateixa universitat, la FUB realitza,  amb la finalitat d’ampliar els coneixements i les aptituds assistencials sobre les patologies de les EEII, específicament del peu.
Vaig estar unes setmanes a la Fundació Althaia – Hospital Universitari. En aquest centre, vaig tenir al M. Riu Gispert com a podòleg supervisor, agrair-li la llibertat i la confiança que em mostrà. Feia cirurgia unguial i també veia molta patologia en pacients de risc, d’aquesta manera vaig poder profunditzar tant amb les cures d’úlceres, cribatges… com amb tècniques quirúrgiques, anestèsia… Me’n recordo que vaig tenir un pacient que va tenir una reacció vasovagal, sort que no estava sola.
Hi havia dies que estava a la Clínica Universitària de Manresa, allà feia exploracions biomecàniques i la confecció de suports plantars. A més, un dia a la setmana el dedicava a la docència. Simplement gratificant!
Deixant enrere Manresa, vaig fer una estada a ICATME Institut Universitari Dexeus, a la unitat de podologia. Vaig tenir la gran sort d’estar en contacte amb el J. Alonso Guillamón, l’experiència humana, i amb el P. Roca Fernández, podòleg també del centre. Aquests dies vaig aprofitar-los per endinsar-me en les exploracions biomecàniques, valoracions de proves complementàries… Era sublim, el fet de veure casos que pensava que mai veuria més enllà de la seva teoria!

Passades 4 setmanes , vaig fer un rotatori a l’Hospital Clínic de Barcelona, J. Fluvià Creus  i el P. Vázquez Martínez son els podòlegs que hi treballen. Era profitós perquè coneixies maneres noves de fer, tractaments, tècniques… L’objectiu era absorbir, entendre i tenir capacitat per després saber actuar.
També vaig tenir l’oportunitat d’anar al Centre Podoactiva d’Osca, amb la sort de veure el progrés i l’avançament de les noves tecnologies a l’hora de fer diagnòstics i  tractaments de les diferents patologies del peu.
I per últim, vaig trepitjar l’Hospital Universitari de l’Esperança, vaig col•laborar en l’equip de traumatologia especialitzada en el peu. Un gran treball en equip tant del Dr. Zabala i del Dr. Ginés, vaig veure una gran varietat de cirurgies, tant de hallux valgus, neuroma de Morton, artròdesi de turmell, etc.
Paraules que podrien encaixar amb aquesta experiència; observar, conèixer, veure, actuar, descobrir, detectar, trobar. 
Simplement donar les gràcies. I dir que cada una de les coses que he aprés, me les guardo, perquè de ben segur que algun dia les necessitaré. I espero i desitjo que aquest dia no sigui gaire lluny.
Gràcies per haver-me deixat enriquir i profunditzar amb nous coneixements.
Diví, genial, excel•lent, excepcional, extraordinari…

Sara Noya
Podòloga Resident
Estudis de Podologia de l’EUCS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *