L’Estabilitat del turmell proporcionada per l’acció muscular

En el procés d’atenció en Fisioteràpia de les lesions múscul-esquelètiques del peu i el turmell, utilitzem tècniques propioceptives per tal de restablir la inestabilitat articular i funcional que a vegades es genera. Moltes vegades les tècniques que s’utilitzen són fruit de l’experiència, la intuïció o la pràctica diversa. Actualment s’estan fent grans esforços per poder aproximar la nostra pràctica clínica a l’evidència científica. Per això us presento un dels estudis que ens permet justificar la necessitat del treball interdisciplinari entre els Fisioterapeutes i el Podòlegs.
Konradsen, Ravn i Sørensen(1993) van realitzar un estudi titulat: “Proprioception at the ankle:the effect of anaesthetic blockade of ligament receptors”, en el qual van analitzar la capacitat de col•locar el peu en una posició prèviament marcada quan aquest es trobava en situació de normalitat o sota anestèsia local. La intenció de l’estudi va ser determinar la capacitat propioceptiva que podien aportar les estructures passives (càpsula i lligaments) i les actives (musculatura). Els resultats d’aquest estudi són altament clarificadors. Quan el peu es trobava sota anestèsia, i la col•locació de la posició es feia de manera passiva, l’error estàndard va ser de 4º, en canvi, realitzant el mateix test de manera activa, és a dir, amb contracció de la musculatura, l’error va ser de 0.1º.
Per això es creu que sota anestèsia els receptors articulars queden anul•lats i fan difícil la percepció de la posició, però en canvi els receptors musculars (múscul i tendó) poden compensar perfectament aquesta circumstància. Per això, tot i tenir una lesió important a nivell càpsulo-lligamentós, és possible tenir la sensació de la posició correcta del turmell, gràcies als receptors actius.
Gràcies a aquest estudi podem justificar la necessitat d’entrenar la coordinació i la força muscular per tal de tenir més estable aquesta articulació, i per tant el conjunt de la nostra extremitat inferior.

Olga Borao Soler
Diplomada en Fisioteràpia. Màster Universitari en Esport Sostenible i Benestar.
Professora de Fisioteràpia de l’EUCS Manresa.
oborao@fub.edu

One Reply to “L’Estabilitat del turmell proporcionada per l’acció muscular”

  1. Hola buenos días, felicitaros por el blog, es muy interesante, muy dinámico y muy innovador, me ha gustado mucho la última entrada de la toxina botulínica.
    Matizaría una única cuestión, y es la de escribir por duplicado todas las entradas que redactais, para que los blogger de habla no catalana puedan informarse y estar informados todo lo que comentais.
    Muchas Gracias por vuestra aportación.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *