Els 5 idiomes més parlats del món

No t’has preguntat mai quins son els 5 idiomes més parlats del món? Segurament, sí. Potser t’has fet aquesta pregunta perquè et preocupa conèixer quina és, avui en dia, la demanda real abans d’iniciar qualsevol tràmit d’estudis universitaris o de mobilitat acadèmica. O potser, més aviat, perquè t’interessa saber quines son les llengües més sol·licitades en els diversos àmbits professionals del moment i del futur.

En la seva darrera edició, publicada el 21 de febrer de 2019, Ethnologue ha registrat un total de 7.111 llengües vives en tot el món. I, precisament, com que són vives, la xifra varia constantment. Ethnologue constata també que una tercera part es troba en perill d’extinció perquè compten amb menys de 1.000 parlants.

Un altre aspecte curiós que registra Ethnologue és el que fa referència a la poc homogènia distribució geogràfica d’aquestes més de 7000 llengües. En el territori europeu ens comuniquem amb un total de 288 llengües diferents. Impressionant, oi? Doncs, aquesta dada queda ben lluny de les 1.058 llengües que es parlen actualment a les Amèriques, les 1.322 de les illes del Pacífic, les 2.140 d’Àfrica, i les 2.303 d’Àsia.

Després de tant parlar – i mai més ben dit – de tantes llengües, no et pica, doncs, la curiositat? Vols saber quins son els 5 idiomes més parlats al món aquest 2019?

5. La cinquena posició és per a l’àrab, amb 20 varietat parlades per 319 milions de persones en 59 països diferents, d’Àsia i d’Àfrica majoritàriament.

4. L’hindi ostenta el quart lloc. Llengua de comunicació de 341 milions de persones de tan sols 4 països diferents.

3. L’anglès és la llengua vehicular de 379 milions de parlants en 137 països. Sens dubte, es tracta de la llengua internacional per excel·lència, degut al fet que és l’idioma més estès del món si es tenen en compte parlants nadius i no nadius. Aquesta situació és conseqüència de la influència colonial de l’imperi britànic i de la posterior expansió de la cultura nord-americana.

2. L’espanyol ocupa el segon graó. Aquest gran club el conformen 460 parlants de 31 països diferents, principalment ubicats a Espanya, Amèrica llatina i part d’Estats Units.

1. I, finalment, el xinès. Probablement no sigui una sorpresa que aquesta llengua, amb les seves 13 varietats i amb 1.311 milions de parlants, lideri la llista. Una popularitat que s’ha anat expandint progressivament a la resta del món en els darrers anys.

 

En definitiva, vols aprendre la llengua més parlada al món? Com a novetat, a partir d’aquest octubre, el Servei d’Idiomes de la UManresa-FUB, oferirà, per primera vegada, un curs d’Introducció al xinès, impartit setmanalment per una professora nadiua amb una llarga trajectòria professional com a docent. T’hi animes?

Sònia Serra, responsable del Servei d’Idiomes d’UManresa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.