8 coses que segurament no saps de la llengua russa

‘Dostoevsky’s dead,’ said the citizens, but somehow not very confidently.
‘I protest!’ Behemoth exclaimed hotly. ‘Dostoevsky is immortal!”

“Dostoievski és mort”, va dir la ciutadana, però no amb molta confiança.
“Protesto!” Behemoth va exclamar fermament. “Dostoievski és immortal!”


― Mikhail Bulgakov, The Master and Margarita*

Mirada amb perspectiva, la literatura russa és molt rica des del punt de vista de la seva història i cultura. Podem dir també que és una literatura apassionada. Darrera de tota aquesta creació literària hi ha un idioma fascinant. Continua llegint si tens curiositat per aprendre vuit coses que fins ara potser no sabies del rus.


1. El rus és la llengua eslava més estesa a Euràsia

De totes les llengües natives europees és la més gran i la més parlada de totes les llengües eslaves. 170 milions de nadius la parlen, a més de 130 milions de parlants d’antigues repúbliques de la Unió Soviètica. En general, és la vuitena llengua més parlada del món.

2. El verb “ser” només existeix en temps passat i futur

Algunes llengües, com per exemple l’àrab, no tenen el verb ser. El rus, però, és l’única que el té, però que no l’utilitza mai en el temps present i només el fa servir en construccions de passat i de futur.

3. Només hi ha unes 200.000 paraules en rus

Aquest nombre s’ha duplicat des del segle XIX, quan només es van registrar entre 50.000 i 10.000 paraules en diccionaris. Aquest nombre és molt petit en comparació amb l’anglès, que està format per més d’1.000.000 de paraules.

4. El rus és la llengua de l’espai

El rus es coneix com la llengua de l’espai. Si tens previst ser astronauta, aprendre rus és essencial, perquè en cas d’una instrucció d’emergència als astronautes, es dona en rus. A més, els astronautes han de connectar amb la nau d’acoblament Soiuz per arribar a l’ISS, on la meitat dels components i sistemes a bord són en rus.

5. Blau, blau i blau

La llengua russa té més expressions per als tons de blau que la majoria de les altres llengües. Divideix les descripcions en tons clars i ombres fosques. Els russos no són millors a l’hora de distingir tons de blau, però el seu llenguatge sembla més adequat per expressar-los.

6. ABC

L’alfabet ciríl·lic rus, que va ser desenvolupat al segle IX, durant el Primer Imperi Búlgar, té 33 lletres dividides en 10 vocals, 21 consonants i 2 lletres que no tenen sons. Cada lletra pot ser majúscula o minúscula. Sabeu que la lletra H fa el so de N i la Я no és una R al revers sinó una vocal?

7. Tots els adjectius tenen múltiples síl·labes, amb una excepció

Moltes paraules russes consisteixen en només una síl·laba o fins i tot només un caràcter. No obstant això, pràcticament tots els adjectius tenen dues o més síl·labes. L’única excepció és ‘злой’, que vol dir “enfadat”.

8. Els cognoms russos varien segons el gènere

Els noms russos inclouen un nom, un nom familiar i un nom patronímic, que és el nom del pare més el final -ovich per a un fill i -ovna per a una filla. Així, si un pare anomenat Ivan té un fill i una filla, el nom patronímic del seu noi serà Ivanovich i el de la noia Ivanovna.

En aquesta entrada hem fet només un llistat de vuit curiositats sobre la llengua russa, però en pots aprendre moltes més, a banda de la llengua, al Servei d’Idiomes d’Idiomes d’UManresa. Només has de clicar a l’enllaç i veure tota l’oferta d’Idiomes que us oferim.

Nancy Lee, responsable del Servei d’Idiomes d’UManresa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.