Sí a les taques!

A les meves nebodes els encanta anar a jugar els diumenges a casa els avis, és quan es poden trobar totes tres i jugar juntes hores i hores, i més ara, que ve el bon temps, i poden sortir a jugar a la terrassa. A la terrassa hi tenen de tot: una caseta de fusta, una cuineta, un tricicle per cadascuna, patinets, pilotes, nines i peluixos, i la nova adquisició, un sorral!

Molts patis d’escola i molts parcs públics tenen un sorral per a què els infants hi juguin, i la raó és ben senzilla: als nens i a les nenes els entusiasma poder jugar amb la sorra. Fer pastetes, fer pastissos, fer castells, remenar, enterrar, amassar i destrossar, tot el que impliqui experimentar, explorar, descobrir i sorprendre’s, ja sigui jugant amb la terra, l’herba o l’aigua. I tot això és impossible fer-ho sense embrutar-se.

Sovint els adults ens obsessionem amb què els infants vagin nets i polits i ens passem el dia resant “No toquis això que està brut”, “Vés a netejar-te”, “Vigila no t’embrutis”,… i ens oblidem que el món real és brut, i els infants no poden adaptar-se al món i créixer en ell si no l’exploren i entren en contacte amb tot allò que els envolta per por d’embrutar-se. Si els impedim que s’embrutin, estarem limitant les seves sensacions i percepcions sobre el món, estarem obstaculitzant la seva adaptació a l’entorn, així com els seus camps de joc i, per tant, les seves oportunitats d’aprenentatge i de diversió.

Jugar embrutant-se és molt beneficiós per al seu desenvolupament, amb l’experimentació amb la sorra alliberen tensions i desenvolupen la seva creativitat, amb el contacte amb l’aigua alliberen emocions, i explorant l’entorn poden aprendre de sí mateixos, sobre les seves pròpies capacitats i limitacions.

D’altra banda, no hem d’oblidar que aquestes edats passen, i que la resta de la seva vida hauran d’anar nets, així que potser val la pena deixar que disfrutin ara que poden, no? És més, un dia qualsevol podríem decidir de fer-los un regal i embrutar-nos amb ells i elles! No ens podríem vestir tots un dia amb roba de batalla i rebolcar-nos junts per terra? Embrutant-nos i compartint les taques amb els nostres nens i nenes els farem realment feliços de veure que ens impliquem en els seus jocs, i fins i tot és possible que nosaltres mateixos disfrutem més que ells retrobant-nos amb l’infant que tots i totes portem dins, o no?

Anna Carballo
Coordinadora de pràctiques. Grau en Educació Infantil. FUB

Accés a l’article en pdf

Deixa un comentari