Fisioteràpia del crani, una formació pionera a Catalunya per a fisioterapeutes

El curs Fisioteràpia del crani del campus Manresa UVIC-UCC és l’única formació de curta durada a Catalunya que combina dues especialitats en fisioteràpia: la fisioteràpia vestibular i la fisioteràpia dels trastorns temporomandibulars. Parlem amb els seus docents, Jordi Padrós Augé i Albert Morales, els quals ens desvetllen les claus d’aquesta proposta tan innovadora, que s’impartirà a UManresa el proper 17 d’abril.

En què consisteix aquest curs?

D’una banda, el mòdul Fisioteràpia en l’abordatge de les síndromes vestibulars, es basa en la fisiologia del sistema oculomotor i vestibular per entendre la presentació clínica dels pacients que pateixen les principals síndromes vestibulars. Mitjançant l’ús de la videonistagmegrafia, els participants aprendran a entendre i reconèixer el perfil clínic dels pacients i portar a terme el tractament corresponent.

De l’altra, el mòdul Fisioteràpia cranimandibular cervical treballa des de la patologia fins al tractament, passant pel diagnòstic i el pronòstic, fent un repàs crític de la literatura existent. A més dels trastorns temporomandibulars de caràcter articular o muscular també s’expliquen les neuropaties més prevalents d’aquesta regió.

Quin és el perfil de persona que pot aprofitar al màxim aquesta formació?

El curs s’adreça, principalment, a fisioterapeutes i a estudiants de quart curs del grau en Fisioteràpia que vulguin especialitzar-se en els dos camps de la fisioteràpia. No es requereix nivell previ, ja que en el propi curs s’imparteixen les bases necessàries i corresponents. Tanmateix, el curs també està obert a altres professionals sanitaris amb inquietuds per aquests àmbits com ara els odontòlegs, otorrinolaringòlegs, psicòlegs, etc.

Quina metodologia d’aprenentatge s’utilitza?

La formació combina els continguts teòrics amb les dinàmiques pràctiques. Durant el curs, els alumnes treballaran casos clínics reals i podran dur-se el material de primera mà que es generi a les sessions per tractar pacients.

El gran tret diferencial del curs Fisioteràpia del crani del campus Manresa UVIC-UCC és que s’enfoca a la pràctica clínica basada en l’evidència, on es combina l’experiència clínica i els casos reals amb l’evidència científica actual, fent-ne un ús crític. El plantejament del tractament es basa en la teràpia manual i l’exercici terapèutic. S’explica, tanmateix, l’abordatge des de la comprensió del pacient integrant el model biopsicosocial.

Quin impacte tindrà la formació rebuda en la vida professional del participant?

Segons dades recents, el vertigen i el mareig afecten entre un 15 i 20% de la població adulta general a l’any -percentatge que esta augmentant de forma substancial-, i els trastorns temporomandibulars o dolor orofacial són els més prevalents per davant del dolor lumbar. L’estudiant que s’embarqui en aquest curs estarà capacitat per identificar i abordar les principals síndromes vestibulars i els principals trastorns temporomandibulars, a curt i llarg termini.

Els dos mòduls consten de continguts i objectius propis, motiu pel qual funcionen amb perfectament amb independència. L’alumne que es matriculi al curs sencer obtindrà un descompte en la matrícula i, a més a més, es beneficiarà d’una millor integració del temari vinculat a ambdós mòduls.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.