Un Nadal diferent

Segurament, cap de nosaltres ens hauríem imaginat mai que passaríem unes festes de Nadal com les que es preparem per aquest any 2020. Un any que ha estat marcat per la pandèmia de la SARS-CoV-2 (CoViD-19). Ha estat una situació que no ens esperàvem viure, que afecta tot el món i que, malauradament, s’ha cobrat molts vides. Tothom s’ha vist afectat d’alguna manera, tota la societat, però també tot el personal sanitari. Un fet curiós, és que just aquest 2020 és (gairebé ja podem dir que era) l’Any de la Infermeria, encara que em sembla que com a infermeres haguéssim preferit “celebrar-lo” d’una manera molt diferent.

La pandèmia ha canviat les relacions socials i familiars, ens ha distanciat i hem perdut l’escalf i la proximitat característiques que tenim com a persones socials i mediterrànies. Però també ha canviat el propi funcionament de la societat i dels entorns de treball, tothom ha de dur mascareta, hem hagut de limitar aforaments, utilitzar gel hidroalcohòlic per entrar a tot arreu,…

Il·lustració de Moi Escudero per homenatjar el personal sanitari
Il·lustració de Moi Escudero

Ja fa uns dies que vaig trobar aquesta imatge per les xarxes socials i realment em va impactar molt. Crec que reflecteix perfectament el que s’ha viscut i s’està vivint en alguns entorns assistencials, com tot un grup de persones treballant en equip lluiten fins a l’últim moment per no deixar marxar ningú. Això em fa reflexionar i pensar que aquests dies que vindran i que, en situació “normal” esperaríem amb molta il·lusió per estar acompanyats de família i amics, ens cal ser molt prudents. Es cert que com a societat necessitem el contacte físic i escalf del que ens envolten, però crec que és millor estar un any separats que no tota la vida.

Tots tenim infants petits, avis, besavis amb els que voldríem compartir aquestes dates tan assenyalades, però no oblidem que la CoViD-19 això no ho entén i que si no ens protegim nosaltres, no ho farà ningú, així que cal ser conscients de la situació i celebrar un Nadal una mica diferent del que havíem imaginat. Recordem que des del dia 14 de desembre hi ha confinament comarcal a tot Catalunya.

El Departament de Salut ha fet tot un seguit de recomanacions per tenir presents en aquestes celebracions. A continuació en destaquem algunes:

  • Reunions de màxim 10 persones i si pot ser que no siguin de més de dues bombolles. Els menors de 14 anys també s’han de comptar.
  • Mantingueu la distància entre persones no convivents.
  • Mantingueu una bona ventilació de l’estança que compartim.
  • Mantingueu la mascareta posada quan no s’estigui menjant.
  • Eviteu compartir plats, gots, tovallons o coberts.
  • Que una sola persona sigui qui serveixi el plats, si voleu ajudar feu-ho per torns.
  • Extremeu mesures d’higiene als lavabos.
  • Recordeu mesures d’higiene alimentària bàsica en la preparació dels diferents àpats (Higiene de mans, evitar manipulació d’aliments crus i cuits a la vegada,…)
  • Si teniu símptomes, esteu diagnosticats o sou contactes directes de CoViD-19 no podeu assistir a les trobades familiars.
  • Extremeu precaucions des d’una setmana abans de les trobades.

Aquesta infografía de la Organización General de Enfermería, resumeix de forma visual els consells.

Fem una bona escudella, un pollastre rostit, uns deliciosos canelons,… no renunciem a uns àpats tradicionals, però fem-ho amb seguretat i consciència. Aprofitem el que ens ofereixen les noves tecnologies per passar-ho acompanyats de la resta de família i amics.  

Bon Nadal i bones festes a tothom!!!!

Antònia Puiggrós, professora del grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVic-UCC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *