El Banc de Sang i Teixits (BST) de Barcelona és una empresa pública que funciona des que el 7 de març de l’any 1995 es va aprovar un Acord del Govern de la Generalitat segons el qual s’autoritzava al Servei Català de la Salut a crear una empresa pública anomenada Serveis Sanitaris de Referència – Centre de Transfusió i Banc de Teixits, amb l’objectiu de gestionar i administrar la donació, la transfusió i l’anàlisi de sang i plasma sanguini, així com a actuar de banc de teixits.
Des d’aleshores ha comptat amb el desplegament d’un pla estratègic, que l’any 2017 es va revisar va fixar quatre línies d’actuació prioritàries:
- El creixement sostenible orientat a assolir la suficiència i promoure el bon ús
- Desenvolupar la plataforma de teràpia cel·lular de Catalunya
- Promoure el desenvolupament de les persones
- Fer una recerca orientada a desenvolupar noves teràpies i solucions per als malalts
Actualment està format per un equip d’uns 650 professionals repartits per tot Catalunya en diferents Centres Territorials, com ara Tarragona, Lleida, Girona, Reus, Terrassa i Manresa, entre d’altres. La seu principal està ubicada a l’edifici Dr. Frederic Durant i Jordà de Barcelona.
La Fundació Universitària del Bages ha col·laborat des de sempre amb aquesta entitat cedint les instal·lacions universitàries per fer-hi campanyes de donació entre la comunitat universitària. Però és a partir de l’any 2012, que els alumnes de Grau d’Infermeria tenen l’oportunitat de fer una visita guiada a les instal·lacions del BST com a complement a la seva formació en l’àmbit de les cures infermeres. Actualment, aquesta visita s’ofereix dins de l’assignatura de tercer curs “Cures clíniques Infermeres 2”, en el context del temari d’hematologia que els alumnes treballen a l’aula amb el Dr. Ramon Salinas, director d’Hematologia Clínica al BST i Professor d’Hematologia i Teràpia cel·lular a UIC Barcelona.
La visita consisteix en passar un matí recorrent els diferents departaments del Banc de Sang (BST). Inicialment es fa esment a les característiques especials que aquest edifici té, amb les últimes tecnologies dels edificis intel·ligents, que aporten la màxima seguretat possible al contingut amb el qual es treballa. És una activitat voluntària en la que els alumnes tenen l’oportunitat de conèixer departaments tan interessants com el Banc de cordó, el Banc de teixits, el Banc de Llet materna, les teràpies avançades i el Biobanc. Però sobretot, poden conèixer com funciona el servei de donacions i transfusions sanguínies i el tractament que rep la sang que es recull en les campanyes de donació. Poden observar els controls analítics pels que passa, i el procés que permet separar els hematies i les plaquetes del plasma. La visita finalitza observant el embolcat, així com un sistema d’etiquetatge intel·ligent que permet a un sistema automàtic lliurar els productes necessaris, segons les demanades dels centres hospitalaris amb rapidesa i seguretat.
Els alumnes valoren positivament una visita que els ajuda a prendre consciència de la important tasca que realitza aquest centre, que els aporta uns coneixements per créixer com a futurs professionals.
Font: https://www.bancsang.net/
Antònia Puiggrós i Marina Mateu, professores del grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut del Campus Manresa de la UVic-UCC