VI Jornades de Fisioteràpia musculoesquelètica

El passat divendres 27 de novembre es varen celebrar les VI Jornades de Fisioteràpia Neuromusculosquelètica organitzades pel Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya. Les jornades es van dur a terme a l’auditori del World Trade Center de Barcelona.

jornada-nme-2015-100x100-1

En aquesta edició s’hi van inscriure més de 400 fisioterapeutes. Un gran èxit de participació que consolida aquestes jornades com un dels actes anuals imprescindibles a l’agenda.

Aquest any el format consistia en convidar cinc fisioterapeutes rellevants representant cadascun dels cinc continents. D’aquesta manera els assistents van poder gaudir d’en Luís F. Prato (Amèrica), Dean Watson (Austràlia), Ah-Cheng Goh(Àsia), Annalie Basson (Àfrica) i, com a representant europeu, en Lluís Puig.

No podem ometre el moderador de les diferents ponències, el nostre company Marc Lari, que també va amenitzar la jornada proposant diferents exercicis d’higiene postural entre ponències.

Pel que fa a la temàtica tractada durant les diferents ponències, va obrir les jornades en Luís F. Prato amb “Lesió del LCA: fisioteràpia basada en l’evidència actual”. La seva xerrada es va basar en mostrar les diferents intervencions i el risc de recidiva en pacients intervinguts. També va mostrar la progressió del tractament per dur a terme basant-se en la bibliografia més actual.

El següent ponent va ser el nostre company Lluís Puig, parlant de la seva gran passió: “Tractament de les inestabilitats d’espatlla”. A part de ser un gran comunicador, en Lluís va deixar palès que no tenim res a envejar respecte dels professionals d’altres països. En Lluís va orientar la seva xerrada en diferenciar els diferents tipus d’inestabilitats i va fer reflexionar al respecte de l’abordatge clàssic que es fa a nivell d’espatlla, mostrant un nou paradigma on s’aborda el treball del manegot a partir de la funció de compressió/coaptació del cap de l’húmer que realitza.

Seguidament va ser el torn pel representant d’Àsia, en Ah-Cheng Goh, amb la seva ponència “Models de raonament clínic per a la diagnosi i tractament neuromusculoesquelètic en fisioteràpia” en la qual va focalitzar l’interès en el model bio-psico-social.

En Dean Watson va parlar sobre la seva especialitat “Migranya i aferències cervicals: un matrimoni incòmode”, on ens mostrava el seu model d’abordatge de les migranyes, donant èmfasi a la postura i l’acció a nivell cervical alt C1-C3 i la regió suboccipital.

Finalment, l’Annalie Basson va exposar la seva recent revisió sistemàtica referent a les mobilitzacions del sistema nerviós o neurodinàmica. Durant la seva exposició va fer referència a l’efectivitat d’aquesta tècnica de mobilització del sistema nerviós perifèric en diferents neuropaties perifèriques, tant a nivell de valoració com de tractament.

Després de dinar es van realitzar diferents màsterclass per part dels ponents on exposaven de manera pràctica la seva presentació a les jornades. Es realitzaven en diferents sales de manera simultània i els inscrits podien assistir a dues de les cinc proposades. Aquestes es realitzaven en petits grups d’unes 30 persones.

Felicitar des d’aquí al Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya per consolidar unes Jornades que serveixen de trobada per a tots els fisioterapeutes del país i que innoven cada any per fer-les cada cop més atractives.

Carles Munné, professor dels estudis de Fisioteràpia de la Facultat de Ciències de la Salut del Campus Manresa de la UVic-UCC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *