La gamificació com a eina formativa en ciències de la salut

La setmana passada, Barcelona va acollir el Congrés Mundial de la Gamificació 2015. La gamificació consisteix en l’ús de mecàniques de joc en entorns i aplicacions no lúdiques amb la finalitat de potenciar la concentració, l’esforç, la fidelització i altres valors positius comuns a tots els jocs. Són molts els beneficis pedagògics que té el joc com a eina educativa.

gamificació

A UManresa utilitzem la simulació com a eina formativa. Dins de la gamificació la simulació s’inclouria dins del grup dels “serious games”. S’utilitza per millorar les habilitats tècniques i no tècniques (comunicació, presa de decisions…) dels alumnes de grau, així com en la formació continuada de professionals de l’àmbit de les ciències de la salut per augmentar la seguretat del pacient i reduir els riscos o esdeveniments adversos que puguin succeir.

La gamificació també s’utilitza per trobar maneres de millorar la salut de les persones i estalviar en recursos aprofitant aplicacions online. Aquestes aplicacions en salut estan orientades a mesurar/ajudar a que els pacients compleixin amb objectius de tot tipus, fins i tot alguns tant simples però tan difícils d’aconseguir com ara que es prenguin la seva medicació a partir de la interacció d’un joc. D’aquesta manera els usuaris poden aprofundir en el coneixement de la seva patologia i en la manera de gestionar-la seguint un procés que és automàtic i dinàmic a la vegada. Una tasca que combina l’educació sanitària, amb acompanyament assistencial, terapèutic o sanitari.

Algunes de les aplicacions més conegudes són:

Children’s Help :

Servei mòbil desenvolupat en col·laboració amb l’Acadèmia Americana de Pediatria. Ajuda a recordar als pares cites amb el metge i dóna informació individualitzada i consells basats en el desenvolupament del nen.

Estació de tele-diagnòstic:

Estació de tele-diagnòstic portàtil per fer seguiment a distancia de pacients en àrees d’escassa presència de personal sanitari. L’estació permet contactar amb el pacient via videoconferència.

Saluspot:

És una comunitat interactiva de salut formada per metges i usuaris destinada a millorar el benestar del pacient. A través d’una plataforma online, professionals de centres d’atenció primària tracten pacients afectats per dolències cròniques com ara la insuficiència cardíaca, la diabetis, la malaltia pulmonar obstructiva crònica i la hipertensió arterial. Aquestes malalties suposen tres quartes parts del cost sanitari actual. Aquesta aplicació està en espanyol i en portuguès i els usuaris poden fer preguntes que els metges responen en una mitja de tres hores. L’Agencia Valenciana de Salud i Telefónica n’han implantat l’ús i això ha permès reduir l’hospitalització de pacients en un 33%, i les visites d’atenció primària en un 50%. Actualment rep un milió de visites al mes.

A Barcelona hi ha l’empresa play benefit, l’objectiu de la qual és promoure l’adherència a la medicació i l’auto-gestió de malalties cròniques amb l’objectiu final de millorar la qualitat de vida de les persones. És per això que se centren en tres factors: la força de voluntat del pacient, els Tiny Habits (un mètode de canvi de comportament que consisteix en fer petits canvis amb conseqüències significatives), i la influència (una barreja dels altres dos).

 

Tal com Carlos Mateos, Director de COM Salud va dir en el congrés, “La gamificació aplicada a la salut ha demostrat que consciencia amb més eficàcia que las campanyes tradicionals, gràcies als factors de diversió i recompensa que afavoreixen la implicació emocional” .

El campus Manresa de la UVic-UCC està fent un esforç important per incloure la gamificació en la formació tant de futurs professionals com de professionals en actiu perquè, en el seu dia a dia, puguin treballar de forma més efectiva amb els pacients. Un exemple d’aquesta voluntat és el nou Postgrau de Simulació Clínica i Innovació Docent, durant el qual es treballarà l’ús i el coneixement d’aquestes aplicacions en l’àmbit clínic i docent.

Aida Camps i Ester Colillas, professores dels estudis d’Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut del campus Manresa de la UVic-UCC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *