El diagnòstic precoç del càncer de coll d’úter

El coll de l’úter és la part baixa de la matriu que està en contacte amb la vagina. És molt fàcil accedir al coll de l’úter a traves d’una exploració ginecològica.

   uter

Recentment s’ha comprovat que aquest càncer està produït pel virus del papil·loma humà (VPH). Aquest virus és transmet per contacte sexual. Per tant, el risc de tenir aquest virus augmenta amb el número de parelles sexuals que la dona i la seva parella hagin tingut.

Una de les maneres de detectar precoçment els canvis anormals que pot produir el VPH en les cèl·lules del coll de l’úter és mitjançant la citologia exfoliativa o Prova de Papanicolau. D’aquesta manera es poden tractar fàcilment les lesions que encara no són canceroses i que s’anomenen displàsies.

Pap_test_wnlAquest càncer té una evolució molt lenta, per tant, en la majoria de casos, és possible el seu diagnòstic, tractament i curació.

Totes les dones entre 25 i 65 anys, que han tingut relacions sexuals o que són sexualment actives, haurien de fer-se una citologia cervicovaginal cada tres anys. És cert, que fa un temps es recomanava la realització d’aquesta citologia cada any. Malgrat tot, avui en dia es coneix que el VPH és l’agent causant i necessari pel càncer de coll d’úter i que la seva evolució és molt lenta, per tant, si els resultats de les dues últimes citologies son normals, la pràctica d’aquesta cada tres anys ofereix el mateix nivell de seguretat en la prevenció que la realitzada cada any.

La citologia cervicovaginal consisteix en la descamació de les cèl·lules del coll de l’úter. Aquestes es poden recollir amb un raspallet i una espàtula. És una prova ràpida que es realitza a través de la vagina i que no causa dolor. És necessari que si s’ha de realitzar la prova es faci en absència de la menstruació. També cal evitar l’administració de medicaments per via vaginal tres dies abans de la prova.

El resultat de la citologia es rep normalment a casa amb una carta si el resultat és normal. Si es detecta una citologia anormal es contacta a la dona per telèfon per poder citar-la amb un professional de la salut (ginecòleg o llevadora) que la informarà dels passos a seguir. La detecció d’una citologia anormal succeeix aproximadament en 4 de cada 100 citologies. Però, en la majoria de casos, aquestes anomalies desapareixen espontàniament, ja que és el propi cos que rebutja el VPH. Tanmateix, moltes vegades cal fer altres proves per estudiar la rellevància de l’anomalia. És molt important saber que tenir una anomalia no vol dir patir un càncer. La majoria de vegades aquestes lesions només requereixen vigilància mèdica i alguna exploració  complementària, com la prova del Virus del Papil·loma Humà, la colposcòpia i la biòpsia cervical. Els tractaments per tractar aquestes anomalies solen ser molt efectius i la majoria de les lesions es resolen satisfactòriament.

És important saber que la citologia es una prova eficaç en la prevenció del càncer de coll uterí i cal programar-ne una cada tres anys per fer un bon seguiment de l’estat de les cèl·lules que el composen.

Esther Romero i Marta Jiménez, llevadores i professores dels estudis d’Infermeria del Campus Manresa de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya

 

One Reply to “El diagnòstic precoç del càncer de coll d’úter”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *