Som responsables de la nostra salut?

Durant molt de temps s’han culpabilitzat en excés els individus per aquelles decisions preses en relació als seus estils de vida.

Actualment però, els efectes que tenen els canvis estructurals en la salut de la població estan evidenciats per la literatura científica, sent obvi que una persona sense sostre difícilment podrà plantejar-se la necessitat de millorar els seus hàbits de salut.

Un dels objectius estratègics dins de l’OMS 2020, és que la salut estigui present en totes les polítiques, ja que si tot el govern treballa de forma transversal hi ha possibilitats d’aconseguir millores reals en la salut de la població. Concretament hi ha evidència que la salut no sols depèn del sistema sanitari, sinó de les condicions de vida i de treball de la població, les quals representen el 80% dels determinants, segons el model de Dahlgren i Whitehead.

Arbre PINSAPPer això les polítiques públiques han d’anar enfocades, en primer lloc, a crear entorns saludables de manera que l’opció més fàcil sigui l’opció més saludable i, en segon lloc, apoderar a les persones per què tinguin les eines necessàries per responsabilitzar-se de la seva pròpia salut i la del conjunt de la població.

En definitiva, els responsables de la salut som tots i si volem que aquesta sigui òptima l’esforç per generar canvis ha de ser compartit entre l’administració i la societat.

Un exemple que incorpora aquest enfocament és el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP). El passat dia 11 de desembre el Dr. Andreu Segura va venir a exposar-lo a la Fundació Universitària del Bages sota el títol “La necessitat d’establir polítiques públiques saludables: el PINSAP”.

Núria Obradors i Ester Colillas, professores dels estudis del Grau en Infermeria de la Fundació Universitària del Bages

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *