STOP A LES DROGUES

Bon dilluns!
Avui volem tractar el tema de les drogues des de la perspectiva infermera aplicant consells per tal de promocionar estils de vida saludables i conscienciar a la població de l’efecte negatiu de les drogues. Explicarem les campanyes que existeixen per ajudar a totes aquelles persones consumidores.

 

389

 Una petita introducció…

 Les drogues són substàncies que quan s’introdueixen a l’organisme actuen sobre el sistema nerviós central. Aquestes substàncies provoquen canvis que poden afectar a la conducta, a l’estat d’ànim i a la percepció.

Hem de tenir en compte, que les drogues generen:

 • Dependència psicològica: quan la persona té la necessitat de consumir en situacions d’estrès o d’excitació.
 • Dependència física: quan l’organisme ja s’ha habituat a aquesta droga i necessita consumir per funcionar amb normalitat.
 • Tolerància: quan és necessari augmentar la dosis de la droga de consum habitual per generar els mateixos efectes que ocasionava amb dosis mínimes.

 esquizofrenia_drogas

Les drogues més consumides en el nostre païs són:

 

 • TABAC.
  Dificulta la respiració, disminueix l’elasticitat de la pell i provoca arrugues. Produeix acne, torna les dents grogues i causa mal alè. A la llarga, el tabac disminueix les defenses i pot ocasionar problemes cardíacs. És la causa d’un gran nombre de càncers (de pulmó, tràquea, pàncrees o bufeta urinària), i empitjora la circulació sanguínia.

 

 • ALCOHOL.
  És un depressor del sistema nerviós central que adorm progressivament les funcions cerebrals i sensorials. Al principi produeix eufòria i desinhibició conductual i es pot confondre amb un estimulant. A la llarga produeix dany cerebral, pèrdua de memòria, psicosis i demències. Produeix també alteracions en el son. Tot i que no sigui de forma continua, provoca l’acumulació de greix en el fetge ocasionant complicacions hepàtiques o cirrosis.

 

 • CÀNNABIS.
  És la droga més consumida entre els joves i produeix un efecte de somnolència i relaxació. Un consum excessiu d’aquesta substància produeix un alentiment del funcionament psicològic de l’usuari, disminuint la seva resposta psicomotora i poden desencadenar algun trastorn psiquiàtric.

 

 • COCAÏNA.
  És un estimulant que provoca eufòria, hiperactivitat verbal i motora, augment de la sociabilitat, etc. En consumidors habituals produeix cansament i apatia que incita a consumir de nou. A llarg termini pot provocar problemes cardiovasculars (HTA, arítmies…), pulmonars, insuficiència renal, etc. Quan s’esnifa hi tenen lloc les complicacions nasals com perforacions del tabic nassal o erosions.

 

 • HEROÏNA.
  Es pot fumar, esnifar, inhalar o injectar per via intravenosa. Els principals problemes de salut inclouen avortaments, infeccions cardíaques i morts per sobredosis. Existeix un major risc  d’adquirir malalties infeccioses com el VIH/SIDA i la hepatitis amb el consum injectable d’aquesta droga. S’ha de tenir en compte l’aparició de tolerància, és a dir, els usuaris necessiten més quantitat de droga per obtenir el mateix efecte.

Consumir qualsevol droga pot comportar a l’aparició de la síndrome d’abstinència.

 

Què és la síndrome d’abstinència?

És el conjunt de signes i símptomes que es presenten en l’individu al deixar de consumir. Les característiques d’aquesta simptomatologia dependrà del tipus droga, dosis, qualitat, via d’administració, motivació de l’usuari, etc.

índiceEls símptomes inclouen fatiga, somnolència, estat d’ànim deprimit, augment de l’apetit… Aquests símptomes apareixen quan la droga s’elimina de l’organisme. Si es consumeixen drogues que el cos elimina amb rapidesa (com l’alcohol o la cocaïna), els símptomes apareixen també amb rapidesa. Pel contrari, si es tracta de drogues que s’eliminen lentament (com la marihuana), els símptomes són més lleus ja que el cos té més temps d’acostumar-se.

Volem incloure algunes de les campanyes que s’han realitzat per tractar el tema de les drogues i que han causat un major impacte en la població.

 


Campanya sobre la prevenció de la drogoaddicció.

2005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Campanya sobre l’alcohol i els joves.

Cartel1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Campanya sobre el consum de l’alcohol i els joves

cartel-alcohol-menores-2011alcohol

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomanacions per a la població de risc per iniciar el consum de drogues o que ja consumeix:

 • Intentar allunyar-se de les amistats o els ambients que comporten un consum directe de drogues. No és una cosa gens fàcil apartar-se dels hàbits i dels amics de sempre, sobretot durant l’adolescència, però s’ha d’estar alerta per saber les coses que són beneficioses per a un mateix i les coses que ens poden perjudicar.
 • El sacrifici, l’esforç i una vida saludable són els tres pilars bàsics que s’han de seguir per evitar caure en el món de les drogues. S’ha de tenir en compte que molts usuaris consumeixen per evadir-se dels problemes. Això significa que portar una bona vida i ser capaç de dominar el propi cos ens manté més lluny de consumir per solucionar problemes.
 • Hem de centrar-nos en les responsabilitats que sorgeixen dia a dia i en la feina; aquest fet fa que passi en un segon lloc la diversió i l’oci. Una vegada aprens a aconseguir resultats gràcies a la feina, pots facilitar una deshabituació del consum de drogues. És importantíssim tenir una gran confiança en un mateix i pensar que som capaços de fer bé les coses.
 • És molt important realitzar una bona educació per a la salut sobre el tema de les drogues per evitar nous usuaris consumidors.
 • Ajuda molt conèixer l’experiència d’ex-consumidors que han superat aquest tema per a què puguin incidir en els efectes negatius que causen les drogues sobre l’organisme.
 • L’esport és una bona via d’escapament de les drogues. Practicar esport és bo per eliminar l’ansietat de forma natural i així no haver de recórrer a les substàncies additives per aconseguir vèncer l’ansietat dia a dia.

 

 

Per últim us adjuntem quatre enllaços sobre campanyes contra les drogues que s’han fet.

 

 1. No deixis que les coses es tornin lletges. Protegeix la teva salut contra les drogues. http://www.youtube.com/watch?v=EGtfxUNOwCk
 2. Obre els ulls!!! http://www.youtube.com/watch?v=xOY6xHMnhT8
 3. Desprès de la festa.. Educa’t i protegeix-te contra el VIH. http://www.youtube.com/watch?v=rcC80ae5z-U
 4. L’últim acomiadament. Conseqüències de la conducció sota els efectes de les drogues. http://www.youtube.com/watch?v=Lt4p4p9-p4I


Fins aquí la nostra entrada sobre les drogues. Esperem els vostres comentaris i suggeriments al respecte.

Fins el pròxim dilluns!!

 

Gisela Serrano Cañadas i Núria Soler Delgado
Estudiants de 4t d’Infermeria

 

BIBLIOGRAFIA:

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *