Bon dia a tothom!!
El dia 14 de Març és el dia mundial de la prevenció del risc cardiovascular. Per aquest motiu, volem dedicar l’entrada d’avui a saber identificar aquestes patologies cardiovasculars i per a poder prevenir-les. Hem de tenir en compte que l’alimentació juga un paper molt important en la prevenció i en el tractament d’aquestes malalties, ja que condiciona uns nivells alts de colesterol, obesitat, hipertensió arterial, etc.
Que són les malalties cardiovasculars?
Les malalties cardiovasculars són un conjunt de factors clínics que afecten al cor o als vasos sanguinis i que tenen un risc important per a la persona. La majoria de factors que causen aquestes patologies són modificables. Per tant, cal fer una gran conscienciació a la població per tal de prevenir conductes desfavorables.
Tipus de malalties cardiovasculars:
1. HIPERTENSIÓ ARTERIAL
La HTA és l’augment de la pressió de la sang de manera continuada augmentant la pressió contra les parets de les artèries. Augmenta el risc de patir un ictus i un infart agut de miocardi (explicats a continuació).
Una persona és HTA quan té repetidament la pressió arterial sistòlica (la màxima) igual o superior a 140mmHg, o la pressió arterial diastòlica (la mínima) igual o superior a 90mmHg. La HTA és el factor de risc més fàcil de detectar i el de tractament més senzill.
2. ICTUS
És un conjunt de manifestacions agudes que causen una alteració de la circulació de la sang al cervell causant un taponament o el trencament d’una artèria. Aquesta obstrucció
fa que no arribi sang a una part del cervell i que les cèl·lules cerebrals morin.
3. INFART AGUT DE MIOCARDI
És la mort del teixit cardíac per la disminució o interrupció de la circulació coronària atribuït a una trombosi de l’artèria (a un taponament). Es produeix quan una massa de sang coagula l’interior del vas sanguini.
El dolor toràcic és una patologia molt freqüent al servei d’urgències. Per la seva gravetat (pot ocasionar la mort), és importantíssim la seva prevenció.
4. INSUFICIÈNCIA CARDÍACA
Apareix quan el cor és incapaç d’expulsar la sang que li arriba en cada cicle cardíac. Té dificultats per proporcionar sang a tots els òrgans i parts del cos. Com a conseqüència les persones que ho pateixen tenen dificultats per realitzar les activitats de la vida diària.
Fins aquí les malalties cardiovasculars més comuns i que més repercussions tenen en el nostre organisme. Cal recordar que és millor una bona prevenció que un bon tractament!!
Com podem prevenir-les?
- Controlar la HTA.
- Fer exercici regularment.
- No fumar i moderar el consum d’alcohol.
- Controlar l’aparició de diabetis.
- Controlar els nivells de colesterol i triglicèrids.
- Dieta equilibrada amb molta fruita i verdura i tenir un pes saludable.
- Evitar el sedentarisme
- Fer una visita cada 3-6 mesos als professionals sanitaris.
- Portar un estil de vida saludable.
Volem destacar que existeixen tres factors que nosaltres no podem modificar i que malauradament afecten al risc de tenir aquestes malalties. Aquests factor són:
- La genètica.
- El sexe.
- L’edat.
Però, hi ha uns factors que si que són MODIFICABLES que són els següents:
- Hipertensió Arterial.
- Diabetis.
- Augment de colesterol i triglicèrids.
- Sedentarisme .
- Manca d’exercici físic.
- Consum d’hàbits tòxics: alcohol i tabac.
Ara, us adjuntem (englobant els punts esmentats anteriorment), una sèrie de recomanacions importantíssimes que tothom hauria de seguir per mantenir un bon estat de salut:
- Moderar el consum de begudes alcohòliques.
- Fer exercici físic: cremar calories ajuda a disminuir els nivells de colesterol i la diabetis i redueix la pressió arterial. Enforteix el múscul cardíac i fa més flexibles les artèries. No cal fer un exercici intens, simplement caminar diàriament, pujar escales, ballar, etc. n’hi ha prou.
- Deixar de fumar!!! Redueix el risc de patir infarts de cor, càncer, etc.
- Fer una dieta equilibrada: seguir una alimentació variada limitant l’ús de greixos saturats i utilitzant oli d’oliva. Evitar l’excés d’aliments dolços i beure cada dia un litre ½ d’aigua.
I aquesta dieta equilibrada… Com ha de ser?
- Incrementar el consum de fruites i hortalisses fresques.
- Augmentar el consum de llegums i de fruits secs (avellanes, ametlles, nous, pinyons).
- Utilitzar oli d’oliva.
- Prioritzar el consum de peix blanc i blau, enfront de les carns.
- Reduir el consum de greixos d’origen animal (lactis sencers, formatges grassos, gelats, embotits…)
- Reduir el consum de menjars precuinats, pastisseria, brioixeria, aperitius, dolços, llaminadures, begudes ensucrades, etc.
- Utilitzar tècniques culinàries variades: coccions al forn, al vapor, guisats, estofats, planxa, etc.
- Potenciar el gust de plats amb herbes aromàtiques enlloc de l’addicció a la sal.
Uns hàbits alimentaris saludables i satisfactoris poden prevenir l’aparició de factors de risc; i uns hàbits alimentaris inadequats juntament amb altres factors com el sedentarisme, el tabaquisme o l’estrès poden facilitar el seu desenvolupament.
Gràcies per visitar-nos una setmana més. Esperem que porteu a terme tots aquells consells per tal d’afavorir una bona prevenció del risc cardiovascular.
Fins el pròxim dilluns!!
Gisela Serrano Cañadas i Núria Soler Delgado
Estudiants de 4t d’Infermeria
BIBLIOGRAFIA
- Generalitat de Catalunya. Departament de salut. Canal salut. Malaties cardiovasculars. [pàgina web]. [Data de consulta: 6/02/2014]. Disponible a: http://www20.gencat.cat/portal/site/canalsalut/menuitem.9b82b6b733f0dcac48af8968b0c0e1a0/?vgnextoid=cb1e7f55965fc210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=cb1e7f55965fc210VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default
- Fundación Española del corazón. Riesgo cardiovascular. [pàgina web]. [Data de consulta: 6/02/2014]. Disponible a:http://www.fundaciondelcorazon.com/prevencion/riesgo-cardiovascular.html
Segueixo el blog cada setmana, molt interesants els consells sobre com portar la dieta equilibrada .
Felicitats noies pel trevall.
hola Gisela i Nuria
el meu metge em va recomanar deixar de fumar perque tinc el colesterol molt alt i tambe la presió. gràcies pels concells, intentaré fer una mica de deport i menjar millor.