FORMANT A FUTURS INFERMERS

Bon dia a tothom!!

Amb l’entrada d’avui ens volem centrar més cap a tots aquells estudiants que ens segueixen. Volem parlar sobre les practiques infermeres i definirem que són, què és el que fem i tot el que aprenem. Esperem que sigui d’allò més interessant per tots vosaltres!

Què són les practiques infermeres?

Són pràctiques tutelades en entorns assistencials que constitueixen un element fonamental en el currículum de l’estudiant per poder desenvolupar les competències professionals infermeres. Aquestes pràctiques ens permeten integrar els coneixements teòrics apresos i les habilitats i actituds infermeres dins dels serveis sanitaris (hospitals, centres d’atenció primària, centres de dia, atenció domiciliària, etc.). Amb aquestes pràctiques desenvolupem la nostra autonomia dins del món laboral.

Característiques de les pràctiques:

 • Són de caràcter obligatori per a tots els estudiants.
 • La seva durada ve determinada pel pla d’estudis de la UAB.
 • Realitzem el torn de treball amb les mateixes hores que la nostra infermera referent i podem anar de matí o de tarda i en casos extrems (per incompatibilitat amb la feina) de nits.

Quins centres s’escullen per les pràctiques?

Els responsables de pràctiques i la sotsdirecció dels estudis
són els encarregats d’assignar els centres de pràctiques adients (es disposa d’un grup de centres assistencials de referència fixos: Hospital Sant joan de Déu de Manresa, Sant Andreu, etc). A Manresa predominen els centres d’Althaia.

Abans d’iniciar el curs universitari els responsables de pràctiques i la direcció d’infermeria dels centres assistencials fan una previsió de les places d’alumnes en formació i els distribueixen als diferents centres sanitaris. Cada centre assistencial rep aquesta planificació, de forma que coneixen l’alumne que vindrà i la seva estada allà.


Quins privilegis té l’alumne?

 • L’alumne omple una sol·licitud dels centres on vol realitzar les pràctiques i la coordinadora de pràctiques intenta respectar aquestes demandes.
 • L’alumne pot demanar la preferència de torn (matí o tarda).
 • Hi ha un marge de temps inicial que permet fer canvis entre alumnes dels llocs de pràctiques assignats.

Durant l’estada de pràctiques… Qui ens supervisa?

 • El tutor; és un professor de la universitat anomenat per la sotsdirectora dels estudis.
 • La infermera de referència dels centres on fem les pràctiques; és una infermera assignada per la direcció d’infermeria dels centres sanitaris que ens ha d’acompanyar durant les nostres pràctiques.

Com ens iniciem en les pràctiques?

El primer dia l’alumne és rebut en el centre sanitari per la infermera responsable de l’hospital. Aquesta persona l’acompanya al servei corresponen i li presenta a la infermera que serà la seva referent. Durant tot el període de pràctiques, el professor es desplaça una vegada a la setmana al centre assistencial a veure l’alumne i la infermera i valorar que tot estigui correcte. 

Com ens avaluen aquestes pràctiques?

 1. Hem de complir el 100% de l’assistència.
 2. La meitat de la nota final ens la posarà la infermera referent.
 3. Durant cada rotatori de pràctiques realitzarem un treball escrit relacionat amb la unitat en què estem.

Per a tots aquells estudiants que esteu cursant pràctiques actualment o en cursareu en breu, us adjuntem les NORMES GENERALS que s’han de tenir en compte en els diversos serveis sanitaris:

 • Confidencialitat extrema de tota la informació dels pacients.
 • Respectar la intimitat i privacitat de l’usuari i família.
 • Relacionar-se educadament i amb respecte a l’equip de salut.
 • Mantenir una estricta higiene personal.
 • Portar el cabell curt o recollit, les ungles curtes i sense pintar.
 • No utilitzar anells, collarets o arracades llargues.
 • Identificació de l’alumne mitjançant el carnet d’estudiant.
 • Portar l’uniforme corresponent de la universitat.


Quin material heu de portar a les pràctiques? 

 • Bolígraf de 4 colors.
 • Rellotge amb seconder.
 • Llibreta per anotacions.
 • Pijama blanc (Uniforme de la universitat).
 • Calçat sanitari blanc.
 • Estisores i fonendoscopi en cas de tenir-ne.

 

 

 

 

 

MESURES PREVENTIVES A TENIR EN COMPTE…

 • Rentar-se les mans abans i desprès d’atendre a cada pacient.
 • Utilitzar guants quan es manipuli sang o altres fluids biològics.
 • Quan s’utilitzi material tallant s’ha de llançar al contenidor d’agulles.
 • Les agulles MAI s’han d’encaputxar. Una vegada utilitzades les llançarem al contenidor d’agulles. 

CONSELLS QUE US OFERIM:

 • És importantíssim establir un vincle entre l’estudiant i l’infermer/a. Nosaltres com a estudiants hem de demanar dubtes constantment i aprendre el màxim possible. Una bona relació amb l’infermer/a ens facilitarà molt la nostra estada durant les pràctiques.
 • No hem de tenir por de fer les coses malament. Hem d’anar segurs de nosaltres mateixos i fer les coses amb cura. I sobretot abans d’actuar pensar, revisar que portem tot el material, que sabem fer la tècnica… i SEMPRE davant de qualsevol dubte, demanar a la infermera referent.
 • Hem de ser humils i pensar que som estudiants i que ens introduïm dins d’un grup de treballadors ja formats. No podem tenir una actitud de superioritat, sinó que hem de ser col·laboradors i hem de tenir iniciativa.
 • Hem de fer les tècniques amb les mesures de protecció adequades, protegint-nos a nosaltres i al pacient.
 • El treball en equip és molt important, ja que la feina d’infermeria té un rol col·laborador on intervenen diversos professionals; metges, auxiliars, camillers, etc.
 • Els nervis del primer dia són completament normals. Ens enfrontem a experiències noves que ens enriquiran moltíssim de cara al nostre futur.

Les pràctiques d’infermeria són una experiència única que vivim els estudiants que tenim la sort d’estudiar aquesta carrera. Aprens tècniques i habilitats, coneixes moltíssims professionals disposats a ajudar-te en qualsevol moment i ajudes a pacients que ho necessiten. Gràcies a tot això anem construint la nostra professió i poc a poc ens endinsem en el nostre futur; convertint-nos en uns infermers complerts!

Per acabar, us animem a que com a estudiants d’infermeria ens comenteu les vostres experiències viscudes fent pràctiques o les inquietuds que tingueu abans de començar-les. Si no sou estudiants també us animem a que ens comenteu que us sembla tota la feina que fem!

 

BIBLIOGRAFIA:

Gràcies per seguir-nos una setmana més, fins el pròxim dilluns!

Gisela Serrano Cañadas i Núria Soler Delgado
Estudiants de 4t d’Infermeria

 

 

 

4 Replies to “FORMANT A FUTURS INFERMERS

 1. Hola!! sóc una estudiant d’infermeria de primer curs. M’ha agradat molt llegir aquesta entrada ja que l’any que ve hauré de començar les pràctiques i estic bastant nerviosa… Penso que estaré bloquejada i no sabré fer les coses…veig el món hospitalari molt gran per a mi. És normal aquesta sensació que tinc??

  Gràcies.

 2. Bon dia Sònia,
  aquesta sensació d’inseguretat és molt normal i més si mai has treballat en un centre hospitalari. El nostre consell és que et mostris amb moltes ganes d’aprendre però que sempre tinguis present quins són els teus límits. No dubtis mai en demanar ajuda quan, per exemple, no sàpigues fer una tècnica o no sàpigues què estàs administrant. Més val pecar de cautelós que de valentia.
  Molta sort en les teves pràctiques!
  Gràcies

 3. Molt interesant tota la informació per aquelles persones que tinguin algún dubte sobre l hora de triar que estudiar.
  Segueixo amb interés cada setmana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *