Bon dia!
Aprofitant que el passat dijous, 14 de Novembre va ser el dia mundial de la diabetis, volem dedicar aquesta entrada a parlar sobre aquesta patologia però des de la perspectiva dels més petits. Pensem que és una patologia força desconeguda però que provoca una certa dificultat d’integració dels nens a les seves activitats diàries. Per això proposarem unes actuacions que cal tenir presents durant el dia a dia d’aquests nens.
Primer una pinzellada sobre la diabetis…
Què és la diabetis? És l’augment dels nivells de glucosa en sang com a conseqüència de la disminució de producció d’insulina per part del pàncrees (Diabetis mellitus tipus I) o per una activitat insuficient d’aquesta hormona (Diabetis mellitus tipus II). La DM més freqüent en els nens és la DM tipus I.
Símptomes:
Poliúria (orinar amb freqüència), polidípsia (augment de la sed) i a diferència dels adults, en els nens no es produeix polifàgia (augment de la gana). Poden tenir també nàusees i vòmits, visió borrosa, etc.
Tractament:
- insulina.
- Glucagó: en casos d’hipoglucèmia greu on el nen no pot menjar.
Quines són les zones de punció de la insulina en els nens?
A continuació us adjuntem un quadre amb els valors normals de glicèmia abans i després dels àpats.
- Els nens diabètics estan sotmesos a una càrrega de responsabilitat superior a qualsevol nen de la seva edat.
- Moltes vegades accepten la malaltia abans que els pares.
- El control de glucosa, les injeccions d’insulina i la restricció d’alguns aliments pot suposar per ells una mena de càstig.
- S’adapten amb rapidesa al tractament i juguen, aprenen, s’enfaden i ploren com qualsevol altre nen. Però encara que no ho mostrin, pateixen en silenci.
- Els nens diabètics tenen més risc de contraure infeccions d’orina.
- S’enfrenten al seu primer problema social a l’escola.
- És aconsellable que el nen diabètic conegui altres nens amb aquesta patologia perquè així veu que no li passa a ell sol i es sent més recolzat.
- A les festes d’aniversari dels companys d’escola sempre es porten llaminadures i pastissos. No obstant, els nens agrairien molt més un petit obsequi o regal en comptes de dolços. Hauríem de tenir present que no tots els nens poden menjar de tot i moltes vegades ho passem per alt sense pensar en les conseqüències.
RECOMANACIONS DIÀRIES!!!
-És important que professors, monitoris i persones que estiguin amb el nen coneguin la seva patologia per estar alerta dels canvis que es puguin produir.
-Control de glicèmies abans de cada àpat.
-Injectar la insulina corresponent segons els valors de glicèmies. Injectar-la de manera natural, els nens han de percebre que és un be per ells i que sense aquestes injeccions es troben malament.
-Vigilar amb l’activitat física que fa el nen; ja que un excés d’activitat podria produir hipoglucèmies.
-Assegurar una nutrició equilibrada per als nens.
-Tenir molta paciència, no agobiar al nen amb la seva patologia. No hem d’oblidar que són nens i necessiten jugar i passar-ho bé com qualsevol altra nen.
-S’ha de donar exemple als nens i no regles. No se’ls hi pot prohibir que mengin dolços i que els pares no parin de menjar-ne.
Moltes gràcies per la vostra visita. Per qualsevol dubte o suggeriment ens podeu deixar un comentari i el respondrem tan aviat com ens sigui possible. Fins el pròxim dilluns!
Gisela Serrano Cañadas i Núria Soler Delgado
Estudiants de 4t d’Infermeria.
BIBLIOGRAFIA
Centre per a la innovació de la diabetis infantil. Sant Joan de Déu. Diabetis tipus 1. [Data d’accés 15/11/13]. Disponible a http://guiadiabetes.net/category/diabetes-tipo-1/que-es-la-diabetes/
La diabetes pediátrica. [Data d’accés 14/11/13]. Disponible a http://www.acdiabetis.org/d_avui/diabavui16.php
M’agrada aquest bloc noies!! Anire seguint-lo. Trobo que seria interessant fer algún tipus de qüestionari interactiu amb preguntes molt generals sobre les malalties que parleu, per veure quin coneixement té la gent del “carrer” sobre aquestes.
Salutacions!!
Gràcies per la teva aportació Andreu. Ja havíem pensat en això dels qüestionaris, pensem que serà una bona eina d’interacció per tots vosaltres!! Procurarem obrir-los en breu.
Molt bé noies, es vostra segona entrada i per ara totes dues son molt fàcil d’entendre i molt interessant. Seguiu així guapes!!!
Gràcies Araceli, comentaris com el teu ens fan agafar més ganes per la següent entrada 🙂
Excel·lent article sobre diabetis.
Estaria molt bé compartir-lo amb els estudiants d’educació infantil de la FUB. Fins it tot, penjar-ne la informació en un lloc visible dina l’edifici, de manera que també ells ho poguéssin considerarenel seu aprenentatge com a mestres.
Felicitats!!!
Molt bona idea Montse! El pròxim dia que vinguem a la FUB portarem un cartell 🙂
Gràcies pel comentari!
Molt bona aquesta entrada. Tinc un fill diabètic i m’han semblat molt interessants les recomanacions. Gràcies.
Moltes gràcies Mònica! Esperem que l’entrada t’hagi servit d’ajuda.
Molt bona informació. Està tot molt ben explicat i és fàcil d’entendre per a persones sense formació tècnica com jo.
Continueu així.
Moltes gràcies pel comentari. Intentem dirigir el bloc tant a professionals com a persones que no es dediquen al món sanitari 🙂