Relació entre la Podologia i l’Osteopatia. Cas Clínic

Pacient de 25 anys, futbolista professional, va acudir a consulta referint punt dolorós en el segment peroné i astràgal anterior del turmell esquerre i incomoditat en la marxa perllongada. El pacient no va presentar antecedents familiars de rellevància i com a antecedents personals destacar lesions recidivants en forma d’esquinç de turmell en el peu afectat.
En l’exploració es va observar tensió de la musculatura tibial, escurçament d’isquiotibials, ilíac en posterioritat, limitació en el moviment de flexió dorsal de l’articulació tibioperoneoastragalina (19 graus), tensió en lligaments externs del tars, tensió dels músculs peroneo lateral llarg i curt, punts periòstics dolorosos al capdavant de l’astràgal, restricció de mobilitat de  l’astràgal cap a la rotació interna, limitació de moviment de supinació a l’articulació subastragalina, limitació en el moviment anterior de la tíbia en la seva part proximal i limitació en la seva part distal en posterioritat.
En l’exploració visual, es va observar en estàtica un calcani en valg que corresponia amb la limitació de mobilitat en l’articulació subastragalina i hiperqueratosi en el cap del primer metatarsià.
Amb els ajustos osteopàtics realitzats i el tractament podològic amb els suports plantars, van desaparèixer les molèsties.
D’altra banda es va derivar al fisioterapeuta per aconseguir reforçar la musculatura i prevenir l’anterioritat de la tíbia per traumatismes en la seva activitat física.

 Correcció de la tíbia anterior:                                     

        

 

 

 

 

 

Correcció de l’astràgal extern:

 

 

 

 

 

 

 

L’astràgal és arrossegat per la pinça mal•leolar, basculant cap a medial i quan el peu torna a la seva posició inicial el segment tibial es posa vertical, L’astràgal no pot tornar a prendre la seva mobilitat a causa de la contractura per reacció dels músculs tibials. El cap de l’astràgal mira cap a fora repercutint sobre el navicular i produint-se una lesió en rotació externa.

Vicente Comisario Varela.
Osteòpata.
Estudiant del 2n curs del grau en Podologia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *