La paraula de l’any

El premi Nobel té els guanyadors de categories diferents; la revista Time artorga el reconeixement a la persona de l’any; i l’Oxford Languages escull la que serà la paraula de l’any.

 Rudy and Peter Skitterians
 Rudy and Peter Skitterians

“Cada any, debatem les candidates a paraula de l’any i escollim aquella que millor reflecteix l’ètica, l’estat d’ànim o les preocupacions d’aquest any en concret i que tingui un potencial durador com a paraula d’importància cultural.”

Sí, existeix una paraula de l’any en anglès. La del 2019 va ser climate emergency (emergència climàtica). Ja teníem assumits conceptes relacionats amb els riscos que amenacen el medi ambient, com escalfament global, contaminació o residus plàstics, però amb la paraula de l’any 2019 arribàvem a un nivell que és imprescindible elevar a la consciència.

Però com tothom sap, l’any 2020 no ha estat un any normal i, per tant, tampoc ho ha pogut ser la tria de la paraula de l’any. Amb la pandèmia hem après conceptes i nou vocabulari en anglès com herd immunity (immunitat de grup)mitigation (mitigació). A més, hi ha hagut un gran diàleg sobre els drets de les persones de color als Estats Units amb el moviment de Black Lives matter. Ara la població és conscient dels conceptes systemic racism (racisme sistèmic) o racial profiling (una creença sobre el caràcter d’una persona basada en la seva raça). Aquest any, el comitè no ha pogut triar només UNA paraula, per tant, l’any 2020 té PARAULES de l’any.  

Si voleu llegir més sobre la paraula de l’any aquí teniu uns enllaços.

Oxford Languages

The Guardian

The New York Times

Quina seria la teva paraula de l’any?

Nancy Lee, responsable del Servei d’Idiomes d’UManresa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.