Pinea3 i Escola Joviat expliquen a la FUB un nou paradigma basat en l’energia i com s’hi han d’adaptar les organitzacions
Tot és energia i hem de saber treballar amb ella i adaptar-nos al que representa un nou paradigma ple de possibilitats i oportunitats. Si fins fa poc la societat estava basada només en l’objectiu de fer diners, en aquest nou paradigma la prioritat són les persones, el planeta i els diners en darrer terme. Xavier Tarré, de l’empresa Pinea3, va parlar ahir a la FUB de l’energia organitzacional en el marc del cicle de conferències FUB Empresa. Ho va fer acompanyat de Jordi Vilaseca, de l’Escola Joviat, que està adaptant la seva organització a aquest nou paradigma seguint la metodologia de Pinea3 i que va explicar amb exemples com s’està desenvolupant aquest procés.
El nou paradigma en el qual ens trobem segons Tarré està basat en tres elements: la consciència que tot és energia, que tot és un sistema que ho relaciona tot i en una visió integral de l’ésser que inclou, a més de l’intel·lecte, el cos, les emocions i la part espiritual. Tarré defensa que hem de mirar les empreses com organismes vius, que necessiten d’un lideratge conscient que les gestioni.
Avançar cap a l’adaptació a aquest nou paradigma representa un llarg procés, que comença per una fase d’autoconeixement de les organitzacions basada en set eixos. El primer eix és l’arrel, o l’energia fundacional; el segon, el benestar, relacionat amb les emocions, que poden ser motor o fre de canvi; el tercer és la voluntat, que es relaciona amb la missió de l’organització, els valors i la gestió del poder; el quart és la cooperació, que es considera com el cor de la persona; el cinquè és l’expressió, com es comunica l’organització per ser coherent entre el que diu, el que es veu i el que fa; el sisè és la saviesa, la presa de decisions, la visió estratègica i la intuïció; i finalment hi ha la comunitat, la necessitat de connectar-se amb la societat i amb l’entorn.
Un cop fet aquest procés d’autoconeixement, segons Tarré, les organitzacions o les empreses han de passar a una fase de responsabilització i d’actuació per adaptar-se a aquest nou paradigma. En aquest sentit ha fet referència a la necessitat de lideratges conscients, que comencen pels individus i per determinar fins a quin punt aquests estan disposats a implicar-se en aquest nou paradigma per fer un món habitable.
Trobareu més informació de la conferència en els següents enllaços:
Presentació de la conferència