Setmana del 8 de juliol

Benvingudes i benvinguts a la tercera setmana del nostre Campus d’estiu d’Umanresa, aquesta setmana hi ha moltes cares noves!


ARRIBADA DEL CUCU

Aquesta setmana la vam començar amb una sorpresa que no ens esperàvem… Va arribar al Lab 0_6 el Cucu! El Cucu és el conill de “l’Ambient entorn” de l’Escola Ítaca, i ens le van deixar d’acollida per les vacances de juliol.

Abans de lliurar-lo del transportí, vam llegir un paper on ens explicava el que necessitava el Cucu. Les que més sabien llegir van ser les responsables de dir-ho en veu alta per a tothom. No és tan fàcil cuidar un conill… té moltes necessitats i no ens podíem deixar cap!

Un cop ho vam llegir tot, el vam deixar lliure perquè ens conegués a nosaltres i l’espai on passaria tres setmanes.  Després, vam decidir on ubicar la seva gàbia i vam reorganitzar una mica l’espai: posem-lo aquí al costat de la finestra, així no estarà al mig de i no ens molestarà; si està al costat de la finestra, tindrà més llum i li agradarà més segur; apartem aquest joc i el posem a un altre lloc i així cabrà millor. Quan ja la vam ubicar, la vam preparar amb tot allò que posava al paper que necessitaria.
L’hem cuidat tant com necessitava cada dia, i durant el matí a estones el deixàvem lliure per tot l’espai. Allà on anava, hi deixava rastre de les seves caques!


EXPERIÈNCIES A L’ESPAI LAB 0_6

Fem ús d’instruments que difícilment faríem servir si no haguéssim anat al Campus. Algunes són més difícils que d’altres, però fent-nos hipòtesis de com funcionarà, recordant alguna experiència relacionada i experimentant amb la proposta les anem entenent cada vega més.

… aquesta balança s’assembla a la de quan em pesen al metge… si moc aquestes peces com fa el metge això es mou…

Hi va haver un nen que va portar una dent de… TAURÓ! I quan la va observar amb la lupa binocular, va quedar bocabadat de com es veia de gran i diferent!!!

Altres eines que ens permeten veure el món que ens envolta de manera més ampliada són les lupes. A part d’observar els minerals que teníem a la taula, també teníem l’interès d’observar-nos entre nosaltres, i era molt interessant!


SORTIDA AL mNACTEC DE TERRASSA

Aquesta setmana de sortida setmanal vam anar al mNACTEC a l’espai “Explora 0-6”. Un nou espai ple de propostes per a poder experimentar dins del museu de la ciència!

Hi va haver una proposta que ens va deixar bocabadades, l’helicòpter que es movia quan padalàvem amb les bicicletes!

…hi havia un mecanisme, tu pedalaves amb la bicicleta i hi havia un mecanisme que feia girar l’helicòpter i anava donant voltes; quan corries els peus, l’helicòpter ho feia corrents com els peus; si feies lent amb la bici, l’helicòpter es feia a poquet a poquet i si feies així molt ràpid, pues es movia ràpid…
Una altra proposta era un tren on podies anar modificant la càrrega (pedres, peces de fusta…), també es podien posar obstacles per no deixar passar-lo.

També un espai que per poder entrar s’havia d’anar descalç, perquè… ESTAVA PLE DE SORRA! Era un sorral enorme amb: balances, politges, taula de llum, forats per on tirar sorra, canals, molins…

A més a més, una taula de forats amb diferents maneres de tancar les portes, propostes de magnetisme on vam provar què es podia imantar i què no…

Va ser una sortida que vam descobrir moltíssim i ens vam emportar un munt d’experiències noves!


A ESMORZAR!

Aquesta setmana, hi va haver un dia que a part de comprar el nostre esmorzar, també havíem de pensar a comprar el menjar del Cucu. Per no deixar-nos res del que havíem de comprar, vam fer conjuntament la llista de la compra.

Un cop vam tenir la llista feta, vam anar directes al supermercat. Per comprar el nostre esmorzar no vam tenir cap problema, però teníem un problema, no sabíem on trobar el menjar per al Cucu.  Després d’estar buscant per diferents passadissos, vam decidir demanar-li a una noia que hi treballava perquè no ho trobàvem enlloc. Allà hi vam anar directes, a l’últim passadís a la dreta de tot.


AIGUA DE COLORS

Aquesta setmana, el menjador hi havia una proposta nova. Hi havia diferents materials per poder arribar a fer…AIGUA DE COLORS! Però per a fer el color no ho podíem fer amb pintura… seria massa fàcil. A la taula hi vam trobar: diferents elements naturals, morters i ralladors.

Vam estar molta estona esmicolant el que havíem escollit, però si volíem fer aigua de colors, ens faltava el més important: l’AIGUA! Aleshores vam fer servir un compte gotes, que si no l’has fet servir mai… no és gens fàcil!

Algun resultat va ser com aquests d’aquí. Quan ja el teníem fet l’havíem de posar a sobre de l’escala cromàtica que teníem a la taula del costat.


VISITEM LA BIBLIOTECA DE L’ATENEU

Com cada dijous, a la Biblioteca de l’Ateneu vam gaudir de bones lectures. Primer de tot hem deixat els llibres en préstec que havíem agafat la setmana anterior.

Aquesta setmana ens havien preparat tot un ventall de contes, llibres de monstres! I ens van llegir uns quants. Per acabar hem anat a buscar algun conte que ens cridés l’atenció i ens els hem llegit lliurement, amb grup, i… amb molta atenció!   I abans de marxar totes i tots vam agafar un conte de préstec i ens els vam emportar al nostre racó de contes del Lab 0_6!


UN HORT URBÀ A L’ESPAI TALLER!

Hi va haver un dia que vam decidir de trasplantar una planta de menta a una de les torretes per posar-la dins de l’espai taller perquè no teníem cap planta allà dins.

Com que van veure que això de fer de jardiner ens interessava, el divendres a mig matí ens vam trobar amb tot un “pack” de com fer un hort urbà. Al principi semblava que fos fàcil, però… ja veureu la feinada que vam tenir!

Primer de tot havíem de construir l’estructura.

Un cop vam tenir l’estructura a punt vam seguir endavant amb el procés.

  1. Hidratar  la fibra de coco amb 15 litres d’aigua.
    Vam fer una ratlla a la gerra allà on posava 1 litre. Com havíem de posar 15 litres d’aigua, vam omplir 15 vegades aquesta gerra.Vam tenir la idea d’anar posant ratlles cada vegada que poséssim un litre d’aigua al compost de coco. I també va pensar un nen de fer grups de cinc, perquè seria més fàcil de veure quan tenien els 15 litres complets.
  2. Afegir el substrat de cultiu d’hummus de cuc, quan vam tenir la fibra de coco es va hidratar.
  3.  Passar-ho tot el compost barrejat cap a l’hort urbà.Vam tenir problemes tècnics i ens vam adonar compte que havíem posat massa aigua al substrat i se’ns colava tota per sota!
  4. Col·locar la pastilla de turba dins del contenidor i posar-hi aigua perquè s’inflés. Quan ja va estar inflada hi vam posar 3 llavors a cadascuna i per acabar, hi vam posar per sobre una mica del substrat que havíem fet.

5.  Per acabar la feinada de l’hort, vam decidir de posar-hi els noms per saber quina            planta era cadascuna. Al principi de tot semblava que fos fàcil… però ja heu vist              que no ho va ser gens ni mica! Ara només tocava esperar.


LÚLTIM DIA DE L’AINA

L’Aina ens va estar acompanyant i ajudant durant dues setmanes molt intenses. Per això l’últim dia d’ella i també d’altres nens i nenes, vam decidir fer un comiat emotiu deixant un missatge per al record. 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *