Reflexions sobre el nou IRPF previst per la Comissió Lagares

lagaresLa comissió d´experts per a la reforma del sistema tributari presidida pel catedràtic d´Hisenda Pública Manuel Lagares, va presentar al govern l´informe sobre la propera reforma fiscal. Bàsicament es tracta d´augmentar l´IVA (passant el tipus d´IVA del 10% al 21% per a tot, excepte  turisme, immobles i transports) i reduir els tipus impositius de l´Impost de Successions,  Impost de Societats i IRPF. En aquest article ens centrarem breument en algunes de les mesures que afecten l’IRPF.

1.- La tarifa seria de 4 trams i amb un tipus màxim del 50% i un mínim del 20%. A dia d´avui és de 7 trams i va d´un tipus màxim del 56% (a Catalunya) a un mínim del 24,75%. Per tant, totes les rendes del treball pagarien menys. A FAVOR.

2.-Els assalariats amb rendes inferiors a 14.000€ anuals no tributarien en concepte d’IRPF i, per tant, els   mileuristes en sortirien afavorits. A FAVOR.

3.-Les indemnitzacions per acomiadaments per causes econòmiques (no per acomiadaments disciplinaris) passarien d´estar exemptes a tributar com qualsevol altra renda del treball. Ara es rep neta d´impostos i hauria de passar pel peatge de la tarifa. EN CONTRA.

4.-S´imputaria a l’IRPF una renda fictícia per la simple propietat de l’habitatge habitual del contribuent com ja succeeix amb els segons habitatges. Clara penalització de l’habitatge habitual. EN CONTRA.

5.-Eliminació retroactiva de la deducció per la compra de habitatge habitual (”la hipoteca”) en un termini d´entre 5 i 10 anys. Aquesta deducció ja es va eliminar per les compres d’habitatges habituals a partir de l’1 de gener 2013. Però si l‘habitatge habitual es va comprar amb anterioritat és manté la deducció que és precisament el que vol eliminar entre 5 i 10 anys. Perjudici pels titulars d´hipoteques. EN CONTRA.

6.-Supressió de l´exempció dels primers 1500€ per dividends percebuts. Els petits inversors quedarien perjudicats al tenir de tributar des del primer euro rebut en concepte de dividends. EN CONTRA.

7.-Els rendiments de capital mobiliari i els increments de patrimoni (bàsicament els diners obtinguts per les vendes d´accions i fons d´inversió, els interessos de dipòsits, els dividends, la renda pública i privada com per exemple les obligacions o les vendes d’immobles) tributarien igual independentment de si es generessin a menys d´un any o a més d´un any. Actualment es penalitzen si s´obtenen a menys d´un anys sense cap motiu doncs el principi de capacitat econòmica ha d’imperar alhora de tributar. Tant és cobrar 6.000€ a menys d´un any com a més d´un any, al final es cobren 6.000€. A FAVOR.

8.-Reducció de la tarifa al 20% per aquests rendiments de capital mobiliari i increments de patrimoni comentats a l´apartat anterior (actualment va del 21 al 27%). A FAVOR.

9.-Reduir el límit fiscalment deduïble per les aportacions a plans de pensions actualment fixat en 10.000€ anuals. En línia amb altres països es vols que el fet de pagar un pla de pensions desgravi menys ja que sinó altres vies d´estalvi alternatiu queden més discriminades fiscalment. A FAVOR.

En aquest article només hem valorat algun dels punts que ens afecten en matèria d’IRPF, ens queda per analitzar en una altra ocasió, la resta d’impostos objecte de la reforma.

Xavier Flotats Tomasa – Professor col•laborador dels Estudis d’Empresa de la FUB

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada