El periodista de Catalunya Ràdio, Ricard Torquemada, ha estat un dels ponents del cicle de conferències FUB-Empresa. Un cicle que aquest any estem dedicant a qüestions de lideratge i a estratègies que, des de diferents àmbits, com l’esportiu, poden ajudar i servir com a exemple al món empresarial. L’entrenador de l’Assígnia Manresa, Jaume Ponsarnau i l’aventurer i empresari Albert Bosch ja ens van donar les seves lliçons i el dia 14 de març era el torn de Torquemada, autor del llibre ‘Fórmula Barça’.
Torquemada ens parlava de l’èxit de Guardiola en el lideratge del Barça, de la valentia de l’entrenador blaugrana a l’hora de canviar inèrcies i de la capacitat que ha tingut perquè tot això s’assumeixi amb normalitat dins l’equip. Segons aquest periodista, un dels grans valors i aprenentatges que podem treure del santpedorenc és que no té por a reconèixer els seus errors, a fer proves per evolucionar i que ho fa assumint el risc d’equivocar-se.
Durant la conferència, Torquemada va posar de relleu també la capacitat de comunicació de Guardiola i com ha aconseguit que un equip, que quan va arribar estava ple de petits grups, s’hagi cohesionat. Això, va explicar, ho va fer havent de superar tot de dificultats i fins i tot la incomprensió del vestidor, ja que en un primer moment va decidir que els jugadors fessin dos de cada tres àpats diaris junts, per exemple, o que seguessin i compartissin habitació en els desplaçaments tal com ell establia i no segons les afinitats personals de cadascú. Aquest canvi d’inèrcies ha tingut resultat i tot plegat ha contribuït a que l’equip comparteixi un mateix objectiu. Un objectiu que passa no només per guanyar, sinó per competir per intentar guanyar.
‘Fórmula Barça’ (Cossetània Edicions) es va presentar públicament el passat mes de desembre. En el llibre, Torquemada analitza les claus del joc del Barça des que Josep Guardiola n’és l’entrenador. El llibre ha rebut molts elogis d’experts per la capacitat d’anàlisi del mètode Guardiola que ha sabut fer aquest periodista esportiu.
El cicle de conferències que organitzen els estudis d’Empresa de la Fundació Universitària del Bages (FUB) ha fet una aposta per donar a conèixer experiències de fora de l’àmbit empresarial però que puguin aportar formes de pensar i de treballar que siguin útils en la gestió empresarial i en l’emprenedoria. Qüestions com el lideratge, l’esforç o el treball en equip estaran presents en el cicle, que es va iniciar el mes de desembre.