Joan Iglesias defensa a Umanresa el nou sistema Tributari Català

A l’Estat espanyol hi ha una visió policial de l’Administració tributària que utilitza la por com a instrument sociològic per incentivar la tributació. En un nou estat català, aquest model hauria de passar a la història i construir-ne un de nou basat en l’incentiu, la cooperació i la transparència. Així ho ha dit avui a UManresa Joan Iglesias, doctor en Dret, Inspector d’Hisenda de l’Agencia Estatal de Administración Tributària i, entre els anys 2013 i 2015, director del Programa per a la definició d’un nou model d’Administració Tributària de Catalunya. Iglesias ha pronunciat la conferència titulada ‘Un nou model d’Administració Tributària per a Catalunya’ en el marc del cicle ‘Economia i Empresa a la Nova Catalunya’.

Iglesias ha defensat que la clau del funcionament de qualsevol sistema tributari és que se’n faci una bona gestió. En el cas de l’Estat espanyol, ha dit, això no ha estat així, ja que mai s’han ingressat prou diners per finançar l’estat del benestar i, per tant, s’ha anat incrementant el deute. Iglesias atribueix aquesta baixa recaptació a un problema del sistema que, per llei, tracta més bé el delinqüent que no pas el contribuent.
En aquest sistema, l’Agència Tributària té només un paper de vigilància i no de recaptació dels impostos. La gestió de la recaptació es fa a través del Banc d’Espanya, el Tresor i el sistema bancari. Segons Iglesias, l’únic objectiu de l’Agència Tributària és ‘enganxar els defraudadors fent un control general de tots els declarants, un control selectiu de l’economia submergida i només ocasional en el cas dels delinqüents del sistema’.

Aquest model de control, ha explicat Iglesias, és el model que s’aplicava a la majoria de països quan Espanya va construir el seu sistema tributari, però que, en aquests moments, immersos en la tercera revolució industrial, cal canviar per adaptar el sistema fiscal a la nova realitat. Per això proposa seguir les tendències tributàries de països que ja han començat a fer aquest canvi i construir un nou sistema que tingui ‘cooperants enlloc de declarants, que incentivi positivament la contribució, que faci un control intensiu dels defraudadors i un control policial estricte amb els delinqüents, perquè l’objectiu final és l’eficiència fiscal i no el control’.

Trobareu més informació de la conferència en els següent enllaç:
Presentació de la conferència

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.