Sobre la reforma fiscal en relació a l’IRPF

reforma IRPF

Des de l’1 de gener del 2015 ha entrat en vigor una nova fiscalitat en relació a l’IRPF que té aspectes positius però també negatius pels contribuents. Destacarem cinc aspectes positius però també negatius pels contribuents. Destacarem cinc aspectes positius i cinc de negatius.
Positius:
1.- Inversions a curt termini: tributaran igual que les inversions a llarg termini (les que passa més d´un any entre la data i venda de l´actiu). Així totes les plusvàlues (per borsa, fons d´inversió o immobiliàries) se´ls aplicarà la tarifa de l´estalvi que és molt més barata que la tarifa general (que per exemple grava les nòmines).
2.- Reducció tarifes: les tarifes que graven qualsevol renda (de treball, activitat econòmica, de capital o les pròpies plusvàlues) s´abarateixen i, en principi, tant pels treballadors, autònoms, propietaris d’immobles llogats o venedors de qualsevol actiu, que disposaran de més renda disponible.
3.- Acomiadaments: quedaran exemptes de pagar impostos les indemnitzacions per acomiadament fins a 180.000 euros, mentre que abans de la reforma es pagaven impostos quan el percebut superava el límit establert per l´Estatut dels Treballadors. Per tant, això suposarà a la pràctica que el rebut sigui en quasi tots els supòsits, nét d´imposició.
4.- Impostos negatius: s’abonaran de forma directa 1.200 euros a les famílies nombroses i a les que tinguin fills discapacitats al seu càrrec.
5.- Retencions: tant els treballadors a les seves nòmines com els autònoms a l’emetre les seves factures veuran que cobren més al tenir menys retenció. Pels treballadors, es redueix la tarifa aplicable al calcular les retencions a compte de l’IRPF i pels professionals passa del 21% al 19% (2015) i 18% (2016).
En quant als aspectes negatius:
1.- Inquilins: pels contractes de llogues signats a partir de l’1 de gener del 2015 desapareix la deducció en concepte de quota pel lloguer de l’habitatge habitual.
2.- Dividends: fins a l´exercici 2014, els primers 1.500 euros cobrats per dividends estaven exempts de tributació. A partir 2015 desapareix l´exempció i, per tant, es pagarà des de el primer euro percebut.
3.- Venda immobles: s´encareix també al no poder aplicar els anomenats coeficients d´actualització sobre el valor d´adquisició. Aquests coeficients eliminaven de la plusvàlua tributable el guany degut a la inflació. Per tant, ara la part d’inflació pel pas del temps també acabarà pagant i repercutint a l’IRPF dels venedors d’immobles.
4.- Empresaris en mòduls: es serà més restrictiu per acollir-se a aquest règim de tributació previst pels empresaris i que suposa a la pràctica, un abaratiment dels seus IRPF en relació a les rendes d´activitat econòmica. Així, el límit de facturació per acollir-se al sistema de mòduls (tècnicament, l´estimació objectiva) serà no sobrepassar 150.000 euros de facturació anual mentre que al 2014 el límit estava en 450.000 euros de facturació anual. Per tant, hi haurà empresaris que acabaran no podent acollir-se a aquest sistema que els resulta fiscalment beneficiós. Per donar cert marge , entrarà en vigor l’1 de gener del 2016.
5.- Aportacions a plans de pensions: es limitarà l´aportació fiscalment deduïble dels 10.000 euros anuals als 8.000€. Aquesta minoració en l´aportació deduïble es compensa (per ser justos amb la reforma d´aquest producte financer) en donar més facilitats per rescatar els mateixos per part dels contribuents.
En conclusió, es pot afirmar què la reforma fiscal no és tan beneficiosa com s´ha venut i que s´haurà d´anar estudiant de forma particular cada cas, per veure si al contribuent en qüestió li resulta més o menys favorable en funció del tipus de rendiments que generi durant l´exercici 2015. Cal tenir present que en aquest article, sols hem donat una petita mostra de la reforma fiscal a l’IRPF i que en un proper article, analitzarem les mesures respecte a l’IVA o Impost de Societats que també han entrat en vigor al 2015.

Xavier Flotats Tomasa Professor col·laborador dels Estudis d’Empresa de la Fundació Universitària del Bages – UManresa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.