Jordi Franch, professor dels estudis d’Empresa de la FUB, publica, diàriament, a Regió 7, una clau interpretativa per comprendre el comportament de l’economia mundial. Cada setmana, compartim al bloc d’Empresa de la FUB, un extracte d’aquestes notes.
Sobre l’economia submergida, les mesures d’estalvi per compensar el dèficit, els efectes de la pujada de l’IVA i l’IPC.
(setmana del 10 al 14 de juliol de 2012)
Quin és el pes de l’economia submergida a l’estat espanyol? Segons un estudi del Tax Research Institute del Regne Unit, l’activitat econòmica no declarada a l’estat espanyol supera els 212.000 milions d’euros, una xifra superior al 20% del PIB. Això significa que Hisenda deixa d’ingressar 74.000 milions d’euros anuals, quantitat superior a l’estalvi de totes les mesures aplicades per l’executiu de Mariano Rajoy.
D’on preveu obtenir estalvis el Govern espanyol per compensar el dèficit públic? El Govern espanyol preveu estalviar 25.000 milions d’euros a partir de la pujada de l’IVA; de l’eliminació de les deduccions fiscals per l’habitatge habitual; de l’increment de l’IBI, les taxes municipals i les multes; de l’extensió del copagament en els serveis sanitaris i educatius; de la reducció de les pensions i del subsidi d’atur; i de la retallada dels sous dels funcionaris.
Quins efectes tindrà l’increment de l’IVA? L’IVA és un impost que suporten els consumidors en les seves compres diàries. El seu increment perjudicarà especialment les persones amb menys recursos econòmics, que dediquen els seus ingressos íntegrament a la compra de béns i serveis bàsics. Té efectes inflacionaris perquè fa pujar el preu dels productes, la qual cosa pot condemnar al tancament les empreses que no poden vendre a preus més elevats. L’IVA recau sobre el consum intern i les importacions, però no sobre les exportacions. Les vendes fora de la UE estan exemptes d’aquest impost i l’empresari exportador demana a Hisenda la devolució de l’IVA suportat. Aquest fet juntament amb la reducció prevista d’un 1% de les cotitzacions a la Seguretat Social pot afavorir les exportacions.
Què és l’IPC i com es calcula? L’IPC és una mitjana ponderada de preus d’un conjunt de productes (cistella de la compra), representatius del consum d’una família espanyola. Per inflació, actualment, entenem l’increment anual de l’IPC. El govern sempre pot variar la composició de la cistella. Per què l’IPC no pujava el 20% amb la bombolla immobiliària, quan el preu dels pisos sí que pujava el 20% anual? Simplement, perquè la despesa en habitatge no formava part de la cistella típica de consum familiar.
Jordi Franch, professor dels estudis d’Empresa de la FUB