Jordi Franch, professor dels estudis d’Empresa de la FUB, publica, diàriament, a Regió 7, una clau interpretativa per comprendre el comportament de l’economia mundial. Cada setmana, compartirem en aquest bloc, un extracte d’aquestes notes.
Sobre el rescat, la prima de risc, la liquidació de bancs i les agències de qualificació (setmana del 12 al 16 de juny)
Qui paga el rescat? El govern espanyol rebrà els diners per recapitalitzar el sector bancari a través del FROB. Això vol dir que incrementarà el deute públic i haurà de destinar una part del pressupost anual al pagament d’interessos.
Per què no baixa la prima de risc? La prima de risc mesura el diferencial de rendibilitat entre el bo alemany i l’espanyol. La incertesa sobre la permanència de Grècia a l’euro, la manca de transparència del rescat del sector bancari i la rebaixa de la nota de 18 bancs espanyols per part de l’agència de qualificació Fitch són algunes de les causes pel qual aquest diferencial es va eixamplant.
Què implica la liquidació d’un banc? La liquidació d’un negoci, quan es troba en fallida i no pot continuar amb l’activitat mercantil ordinària, consisteix a vendre els seus actius i pagar als creditors amb els diners obtinguts d’acord a unes prioritats que marca la llei. Els deutes amb la Hisenda Pública i les hipoteques tenen més importància i es paguen abans que els deutes privats o les aportacions dels accionistes, que poden acabar quedant impagades o perdent tot el seu valor.
Com fan les valoracions del deute les agències de qualificació? Les agències de qualificació o de rating utilitzen models matemàtics per valorar si la inversió en actius financers (lletres del tresor, accions, etc.) és arriscada i si perilla el cobrament d’interessos o la devolució del capital de l’inversionista. Si les possibilitats de recuperar el capital invertit i cobrar els interessos són elevades, l’interès és baix (és el que passa amb el deute públic alemany), en canvi, quan és molt alt (com en el cas grec), l’interès és molt elevat i la qualificació del deute públic se situa en la categoria de “bo escombraria”.
Jordi Franch, professor dels estudis d’Empresa de la FUB
Al final pasará lo de siempre, los ciudadanos pagaremos el rescate mientras algunos políticos y banqueros cobran jugosos bonus y jubilaciones.