La preocupació pel medi ambient és un repte que cal afrontar per les empreses des de ja fa temps i s’ha intensificat durant els darrers anys, en part, a causa de les exigències de les administracions i de la societat en general. S’ha pres més consciència del concepte de desenvolupament sostenible, entès com aquell que satisfà les necessitats del present sense comprometre les necessitats de les generacions futures i s’ha adoptat la premissa que el creixement econòmic i les activitats respectuoses amb l’entorn són dos termes compatibles.
Els factors mediambientals han transformat l’escenari competitiu, han obert nous horitzons i han promogut el desenvolupament de tecnologies específicament ambientals, així com una reducció de residus i emissions contaminants, alhora que una disminució dels consums energètics. Com a conseqüència de tots aquests canvis, les empreses han necessitat, i necessiten, replantejar els seus models de gestió i de producció.
S’ha començat a impulsar l’adopció de principis i pràctiques de treball ambientalment respectuoses a partir dels sistemes de gestió mediambiental, l’objectiu principal dels quals és donar directrius que facilitin la transició cap a un control operacional dels aspectes mediambientals per tal de garantir la reducció dels impactes negatius sobre l’entorn.
En aquest sentit, durant els darrers anys, moltes empreses han implantat un sistema de gestió mediambiental basat en les normes internacionals i certificables ISO 14001. Aquestes defineixen un sistema de gestió mediambiental com un procediment sistemàtic relacionat amb els processos, productes, serveis i activitats de l’empresa, que ha de formar part del sistema general de gestió, i que la seva implantació implica incloure tots els canvis necessaris perquè es puguin desenvolupar els objectius establerts i els principis d’acció mediambiental definits.
Els estàndards d’ISO 14001 són voluntaris, no tenen obligació legal i no estableixen un conjunt de fites quantitatives sobre nivells d’emissions o mètodes específics de mesurar-les. Per contra, es centren en l’organització amb la provisió d’un conjunt d’estàndards basats en procediments i unes pautes des de les que les empreses poden construir i mantenir un sistema de gestió mediambiental.
Els estàndards ISO 14001 estan basats en la norma anglesa BS7750, que va ser publicada oficialment per la British Standards Institution (BSI) prèvia a la Reunió Mundial de l’ONU sobre el medi ambient ECO 92. El setembre de 1996, el grup de treball TC 207 de l’Organització Internacional d’Estandardització (ISO) va finalitzar els treballs de la primera versió de la norma internacional per a la certificació de sistemes de gestió mediambiental ISO 14001. L’any 2000, ISO va planificar una revisió dels estàndards mediambientals, amb l’objectiu de clarificar els continguts existents per facilitar l’aplicació de la norma i augmentar la compatibilitat amb l’estàndard de qualitat ISO 9001. L’any 2004 es va publicar la nova edició de la norma ISO 14001.
Finalment, el passat mes de setembre de 2015 es va publicar l’última actualització de la norma. Aquesta segueix mantenint l’enfocament de cicle de millora contínua, també conegut com a cicle PDCA, acrònim de Plan, Do, Check, Act (en català: Planificar, Fer, Verificar, Actuar). Com a principals canvis incorpora la perspectiva de cicle de vida mediambiental, la gestió de riscos i la millora dels rendiments mediambientals. L’estructura de la norma ISO 14001:2015 queda definida en 10 apartats: 1. Abast; 2. Referències normatives; 3. Termes i definicions; 4. Context de l’organització; 5. Lideratge; 6. Planificació; 7. Suport; 8. Operacions; 9.Avaluació del rendiment; 10. Millora.
La norma ISO 14001:2015 ja es pot implantar en les empreses, i existeix un període de transició per aquelles que tinguin un certificat ISO 14001:2004 vigent.
Dra. Carla Vintró Sánchez, professora col·laboradora dels estudis d’Empresa del Campus Manresa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC) i de l’EPSEM-UPC