ISO 45001: la nova norma de gestió de la seguretat i salut en el treball


La seguretat en el treball es defineix com un conjunt de normes i procediments orientats a crear un ambient de treball segur, que eviti pèrdues personals i materials derivades dels accidents. També es pot definir com un conjunt de tècniques i procediments que tenen per objectiu evitar, eliminar o minimitzar els riscos derivats del treball. Ens podem referir a aquesta disciplina amb diferents noms com seguretat i salut laboral, seguretat i salut en el treball, seguretat laboral o seguretat industrial, entre d’altres.

Els seus orígens daten de fa molts anys. Egipte, una de les civilitzacions més antigues, va fer importants aportacions en el camp de la seguretat en el treball amb la introducció d’arnesos i d’andamis com a elements de protecció individual i col·lectiva, que eren utilitzats pels esclaus que construïen les piràmides i esfinxs. Aristòtil, filòsof i naturalista grec, també va fer diferents investigacions sobre malalties relacionades amb el treball.

Al llarg de la història s’han anat introduint millores i avenços en l’àmbit de la seguretat industrial, però no ha estat fins al segle XX que s’han fet més intensius. Actualment s’adopta una orientació preventiva que intenta aconseguir l’accident zero. L’objectiu principal és controlar els riscos a partir de l’aplicació de diferents mesures d’anàlisi i de correcció de situacions perilloses, mitjançant tècniques analítiques i operatives.

La seguretat en el treball és un dels objectius de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals (Llei 31/1995, de 8 novembre), però la seva aplicació pot anar molt més enllà dels requisits estrictament legals a través de la implantació de sistemes de gestió de la seguretat i salut laboral (SGSSL).

Els SGSSL tenen per objectiu millorar les condicions laborals i l’ambient de treball així com la salut en el treball, aconseguint d’aquesta manera el benestar físic, mental i social dels treballadors. Els seus principis estan basats en el cicle PDCA (“plan”-planificar, “do”-fer, “check”-comprovar, “act”-actuar), busquen la participació de tots els treballadors, i necessiten el lideratge i compromís sincer de la direcció. La seva aplicació resideix en el desenvolupament d’un procés per etapes que segueix els principis de la millora contínua.

L’any 1995 va néixer la norma OHSAS 18001 amb l’objectiu de proporcionar tots els requisits necessaris per implementar de manera efectiva un SGSSL. És un estàndard reconegut a nivell internacional que han aplicat moltes empreses, i la darrera versió de la norma va ser publicada l’any 2007.

Actualment s’està desenvolupant la norma ISO 45001, que substituirà l’actual OHSAS 18001. Es basarà en els esquemes revisats de les normes ISO 9001 (sistemes de gestió de la qualitat) i ISO 14001 (sistemes de gestió del medi ambient) i inclourà requisits més detallats per un SGSSL. La nova norma ISO 45001 incorporarà conceptes nous, i farà un especial èmfasi en el context de l’organització, les parts interessades i l’anàlisi de riscos i oportunitats, i alhora serà més fàcilment integrable amb les darreres versions de ISO 9001 i ISO 14001 en utilitzar termes i tenir una estructura similar. Es preveu la publicació de la norma definitiva durant el primer trimestre de l’any 2018.

Dra. Carla Vintró Sánchez, Professora col·laboradora dels estudis d’empresa de la UManresa, de la EPSEM, de la EAE Business School i de la UOC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.