Avui en dia els professionals que es dediquen a la direcció de les empreses del sector vitivinícola necessiten, més que mai, adquirir la formació complementària necessària per tenir a l’abast les millors eines de gestió empresarial.
La direcció dels cellers ha recaigut, històricament i majoritària, en persones amb una excel•lent formació teòrica i pràctica en l’àmbit vitícola i enològic que, amb el pas del temps i la pràctica, anaven adquirint la formació empresarial necessària. En els temps actuals és important que aquest model d’èxit faci possible que els seus directius entrin en contacte amb altres professionals del sector amb els quals compartir experiències i resoldre dubtes que els són comuns.
També és imprescindible que adquireixin una formació adequada per poder fer front als reptes que diàriament es presenten en el desenvolupament de l’activitat interna i externa en l’empresa. Aquesta formació ha d’incloure tant els àmbits econòmic, financer i de comerç internacional, com el del lideratge d’organitzacions.
És per donar resposta a totes aquestes necessitats que ja fa més de set anys, la Fundació Universitària del Bages va dissenyar un Postgrau específic per a la formació en direcció i gestió d’aquestes empreses. Un postgrau que és únic a l’Estat espanyol, ja que no existeixen ofertes formatives especialitzades en aquest sector que s’adrecin als gestors de les empreses relacionades amb el món del vi.
Des del seu inici el Postgrau ha anat evolucionant i incorporant partners de valor afegit, com l’escola Joviat i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), que permeten acostar la formació als seus destinataris. Des de fa uns anys, i amb aquest objectiu, el Postgrau s’ha acostat al territori català de més producció vitivinícola, el Penedès, i bona part de la formació s’imparteix a l’INCAVI. A més, des d’aquesta propera edició, el postgrau comptarà també amb la participació de Promotora d’Exportacions Catalanes (PRODECA) ja que l’exportació esdevé també clau en el desenvolupament d’aquestes empreses.
Evolució, per tant, dels continguts per adaptar-los a les necessitats canviants del sector i incorporació de totes aquelles novetats que van sorgint, com l’enoturisme, per aconseguir una actualització constant dels professionals de la direcció i la gestió d’empreses vitivinícoles. Als continguts del tot posats al dia cal afegir-hi un planter de professors de primera línia, implicats directament en la gestió d’empreses del món del vi.
Són elements importants d’una formació que puc valorar en primera persona, com a exalumne de la darrera edició del Postgrau. Un postgrau que resulta una eina imprescindible per exercir un lloc de comandament en una organització empresarial del sector vitivinícola o bé en qualsevol de les institucions que hi tenen relació.
És per això, que us animo a realitzar aquest postgrau tant des de la meva participació en l’organització des del seu inici com a coordinador general de l’INCAVI com des de la pròpia experiència com alumne de la darrera edició.
Xavier Agell i Tuser – Coordinador general INCAVI