El BOE publicava el passat dissabte 26 d’octubre, el Reial Decret 828/2013 on es desenvolupa el Reglament de regim especial del criteri de caixa (RECC), que entrarà en vigor l’1 gener 2014.
Aquest nou règim especial de l’IVA, serà d’aplicació voluntària pels subjectes passius que compleixin determinats requisits, i permetrà bàsicament a aquelles empreses que s’hi acullin, retardar l’ingrés de l’IVA de les seves vendes a la hisenda pública, fins al moment en què les cobrin de la seva clientela, mentre que fins ara, i sota el règim general, l’IVA s’ingressa a l’agència tributaria en el moment d’emissió de la factura, indiferentment de quan es cobra, i inclús, si aquesta no s’arribava a cobrar mai.
Per contra, en les factures rebudes, no es podrà deduir l’IVA fins el moment del pagament d’aquestes, mentre que ara en règim general, la deducció és automàtica en el moment de rebre-la independentment del seu pagament. Amb aquest funcionament bàsic, les empreses a qui els pot interessar són sobretot, aquelles que tarden a cobrar dels seus clients i que són bones pagadores a l’hora de satisfer els seus deutes amb els seus proveïdors i creditors, amb el benentès que el nou règim especial en qüestió els hauria de permetre alleugerir aquest desajust financer temporal entre cobraments i pagaments a nivell d’impost sobre el valor afegit.
Més enllà d’aquest possible benefici financer, els interessats caldrà que avaluïn un possible dany col·lateral, i és que els clients de les empreses que s’acullin al RECC que segueixin estan en regim general, ja sigui per voluntat pròpia o per no complir els requisits per ser massa “grans”, no es podran deduir l’IVA de les factures que rebin d’aquests, fins que les hi paguin. Cal remarcar, que les grans empreses per norma, solen pagar a bastant llarg termini, però ingressaran l’IVA de les factures que ells emetin a tercers amb normalitat. Pot passar doncs, que a determinades empreses, no els interessi treballar amb aquelles que s’acullin al RECC, ja que els traslladen a elles el problema financer.
No sabem si el mercat reaccionarà d’aquesta manera, però caldrà està molt atents a aquestes possibles reaccions d’exclusió en les relacions comercials. El fet és que la decisió inicial d’acollir-se al nou règim, s’ha de prendre durant aquest proper mes de desembre.
S’acosten temps de reflexió,. Està clar que a determinats perfils d’empresa, els interessa molt acollir-se a aquestes noves normes de joc, pel bé de la seva tresoreria, però la por de la reacció de la clientela en determinats casos pot pesar massa, i pot ser que s’acabin deixant les coses com estan fins ara: règim general i a fer mans i mànigues alhora de presentar les declaracions d’IVA abans que perdre un client.
A partir del 31 de desembre, podem avaluar quants empresaris o professionals s’han acollit al nou règim, i d’aquesta manera, podrem qualificar aquesta promesa política d’èxit o fracàs.
Jordi Rojas Donada – Professor i Coordinador del estudis d’Empresa de la FUB